Експерт порадив, як покращити урожайність кукурудзи в несприятливих умовах

2 листопада 2020 946 0
Експерт порадив, як покращити урожайність кукурудзи в несприятливих умовах
superagronom.com

Фахівець компанії «Лімагрейн Україна» розповів, на які фактори потрібно звернути увагу у вирощуванні кукурудзи при несприятливих умовах, аби  зменшити негативні наслідки. Про це йдеться у матеріалі «ФАО кукурудзи, густота посіву, генетика — виграшні чинники у протистоянні з погодою» на SuperAgronom.com.

«Варто більше уваги звернути на ранні (ФАО 100-200), середньо-ранні (ФАО 201-300), середньостиглі (ФАО 300-400) гібриди.  Обов’язково мати їх певний відсоток. У господарствах, де ФАО гібридів було розподілено, є хоч якийсь результат. Якщо вигорів гібрид з одним ФАО, то спрацював інший. Найбільше посуха вдарила по гібридах із високим ФАО, ті ж, що вегетують швидше, — встигли використати весняну вологу і не потрапили під затяжну спеку та посуху», — пояснив Володимир Кузьмич, продукт менеджер по кукурудзі компанії «Лімагрейн Україна».

За його словами, також потрібно розглядати в цілому сівозміну, а не лише одну культуру. Враховувати попередники, а також розподіляти групи стиглості. Також важливим аспектом є те, що потрібно зменшувати густоту посівів.

«До слова, у нас уже є інструмент, який допоможе аграріям визначитися з рішенням.  Маю на увазі онлайн-сервіс Agrilitiy.Destiny. Він дає змогу змоделювати норми висіву щодо кожного нашого гібриду для кожної ділянки поля», — зазначив експерт.

При цьому він радить брати до уваги не лише зазначені в каталозі норми, а й власний досвід, і рекомендації консультантів. І знов-таки зважати, що прагнення отримати більше, висіваючи з більшою густотою та вищим ФАО, може бути виправданим за нормальних умов вегетації. 

«Сільське господарство завжди було ризикованою справою, зараз загрози загострились. Тому оцінка ризиків виходить на перший план. У компанії Лімагрейн є програма HYDRANEO Tool, яка оцінює ризики посушливих умов на певному полі. Вона аналізує результати, отримані на ньому за останні 10-20-25 років, та інші параметри, і на їх основі можна визначати максимально оптимальну густоту посіву», — зазначає Володимир Кузьмич.

Також фахівець наголошує, що чи не основну роль  в отриманні результату цього року зіграла генетика. Це ілюструє гібрид кукурудзи Адевей, розроблений під брендом HYDRANEO від LG Seeds, спрямований на посухостійкість.

«У різних регіонах цього сезону  було посіяно понад 100 тис. га гібриду Адевей, і навіть у дуже посушливих умовах, він дав урожай. Так, певне зниження врожайності є, але загальні показники в умовах сезону — дуже хороші», — зазнчив Володимир Кузьмич.

Виконано за допомогою Disqus