Сорго ефективно доповнить сівозміну при дефіциті вологи — фахівець

2 листопада 2020 111 0
Сорго ефективно доповнить сівозміну при дефіциті вологи — фахівець
Kurkul.com

В умовах низького рівня природного зволоження зони Південного Степу є сенс збільшити площі під однією з найбільш посухостійких і врожайних в умовах дефіциту вологи культур — сорго. Таку думку висловив Анатолій Коваленко, завідувач лабораторії неполивного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН, пише журнал The Ukrainian Farmer.

За його словами, для доброго забезпечення сорго вологою особливу увагу слід приділяти вибору попередника.

Так, у дослідах Інституту зрошуваного землеробства врожайність сорго в стаціонарних дослідах становила в ланці «чорний пар — пшениця озима — сорго» — 4,05 т/га, в ланці «зайнятий пар — пшениця озима — сорго» — 3,41 т/га і «кукурудза МВС — пшениця озима — сорго» — 3,06 т/га.    

«У гостро посушливих умовах 2012-13 рр. сорго забезпечило врожайність зерна в наших демонстраційних дослідах на рівні 1,73-3,68 т/га, тоді як ячменю ярого – всього 1,31-1,61 т/га. Втім, для більш ефективного потенційних можливостей цієї культури необхідна адаптація технології її вирощування для Південного Степу», — зазначає науковець.

Анатолій Коваленко радить після збирання попередника (зазвичай це зернові колосові культури) солому обробляти препаратами-деструкторами, які у 2,07-2,15 рази пришвидшують її розкладання і сприяють підвищенню врожайності сорго на 29-29,6%.

Виконано за допомогою Disqus