В Україні запаси вологи у ґрунті поповнились до задовільного рівня

3 листопада 2020 294 0
В Україні запаси вологи у ґрунті поповнились до задовільного рівня
Kurkul.com

Остання декада жовтня була окутана вранішніми туманами, похмурою та сирою погодою. Температура стрибала то на декілька градусів вниз, то навпаки зростала. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Середньодобова температура повітря протягом третьої декади жовтня на +1…+4 °C опустилася у порівнянні з другою декадою жовтня, однак на Заході навпаки зросла на +1 °C. Середньодобова температура повітря на Півночі знаходилась в межах +10…+11 °C, в центральних, західних та східних областях +11…+12 °C.

На Півдні середньодобова температура коливалась від +13 до +14 °C. Максимально температура підіймалась до +26 °C в Одеській області. Також високими температурними показниками +23…+24 °C відзначились Донецька, Луганська, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Дніпровська та Черкаська області. Максимально температура повітря підіймалась протягом 22-26 жовтня.

Мінімально температура опускалась до -3 °C в Луганській області, також від’ємні температури —0,4…-1,8 °C зафіксовано в Сумській, Донецькій, Харківській та Чернівецькій областях. Мінімальні температурні показники зафіксовано на початку третьої декади 21 жовтня, згодом настало нетривке потепління і вже починаючи з 29 по 31 жовтня знову прийшла відчутна прохолода.

Температурний режим третьої декади жовтня 2020 р. перевищив показники за аналогічний період 2019 р. на +1 °C в північних, центральних та східних областях, на +2 °C на Півдні, і лише на Заході в Закарпатській області показники 2019 р. мали перевагу над 2020 р. майже на +2 °C.

За кількістю опадів третя декада виявилась не надто щедрою, вона поступилася першій та другій декаді жовтня. Основна частка опадів припала на 30-31 жовтня, саме  у цей період пройшли значні дощі. Максимально дощило в Закарпатській області, також значна кількість опадів за дві доби випала в Чернігівській, Луганській, Харківській, Запорізькій та Черкаській областях.

Майже без опадів залишилась Житомирська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька та Вінницька області. Саме в цих областях ГТК дорівнює 0,0-0,2, що вказує на засушливе становище. Найкраще зволоженою являється Закарпатська область, тут ГТК дорівнює 1,5. Цьогорічна кількість опадів за третю декаду жовтня  майже у всіх областях перевищила аналогічний період 2019 р., винятком стала лише Волинська область.

Середньодобова температура ґрунту на Заході та Півночі коливалась від +10 до +11 °C, в східних та центральних областях +11…+13 °C. На Півдні середньодобова температура склала +14…+15 °C. Мінімальна температура ґрунту на території України опускалась до +1,0…+1,8 °C на Сході, в Сумській, Чернівецькій та Полтавській областях. На решті території мінімальні температури знаходились в межах +2…+4 °C. Середньодобові температури 2020 р. значно перевищують показники за аналогічний період 2019 р.

Рівень зволоження ґрунту у третій декаді жовтня трохи опустився у порівнянні з першою половиною жовтня. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 9% в Луганській області. Трохи кращий показник 12%-16% панує в Сумській, Донецькій, Харківській, Дніпровській, Кіровоградській, Полтавській, Черкаській областях, а також на Сході. На решті території вологість ґрунту дорівнює 18%-22%. Максимальний рівень вологості ґрунту 24% спостерігається в Закарпатській області.

Порівнюючи показники 2019 р. з аналогічним періодом 2020 р., то третя декада жовтня 2020 р. мала перевагу у зволожені в більшості областей, винятком стали лише східні області, а також Запорізька, Херсонська та Дніпровська області.

Виконано за допомогою Disqus