Експерт розповів про наслідки запровадження мінімального податку на 1 га землі

3 листопада 2020 46969 0
Експерт розповів про наслідки запровадження мінімального податку на 1 га землі
Kurkul.com

Запропонований механізм мінімального розрахункового податку на 1 га землі — поставленого податкового зобов’язання, унеможливить ухилення та приховування доходів отриманих від оренди земельних ділянок с/г призначення та реалізації сільгосппродукції, зокрема, допоможе створити рівні умови для ведення с/г бізнесу.

Таку думку висловив Валентин Бичек, юрист ЮФ Kosovan Legal Group, у блозі «Мінімальний податок на 1 га землі: чого очікувати землевласникам?» на AgroPolit.com.

Він зазначив, що поставлене податкове зобов’язання — це мінімальне податкове зобов’язання фізичної або юридичної особи-власника, постійного користувача, користувача на інших умовах, орендаря (зокрема на умовах емфітевзису) земельних ділянок с/г призначення (окрім несільськогосподарських угідь), земельних часток (паїв), як виділених, так і не виділених в натурі, окрім передбачених Податковим кодексом України винятків.

«Отже, поставлене податкове зобов’язання — це той мінімум, який власники або користувачі земельних ділянок с/г призначення повинні будуть щорічно сплачувати до бюджету!», — наголосив Валентин Бичек.

Експерт пояснив, що законопроєкт фактично зобов’язує кожного власника земельної ділянки с/г призначення, розмір яких становить понад 0,5 га, сплачувати різницю між поставленими податковим зобов’язанням і податками та іншими платежами, пов’язаними з виробництвом та реалізацією платником податку власної сільськогосподарської продукції, що не відповідає нормам Земельного кодексу України. Адже розмір земельних ділянок, що безоплатно передаються громадянам для особистих потреб шляхом виробництва, переробки і споживання сільськогосподарської продукції, становить аж до 2 га.

Читати за темою: Названо підставу для розірвання договору оренди землі

 

Виконано за допомогою Disqus