Фермери вимушені продавати овочі за собівартістю

4 листопада 2020 206 0
Фермери вимушені продавати овочі за собівартістю
Kurkul.com

Цьогорічний овочевий сезон для українських фермерів став збитковим. Вони змушені продавати овочі за собівартістю. Про це Kurkul.com розповів Леонід Кириченко, керівник ФГ «Зоря Каховщини», заступник керівника Асоціації фермерів України.

За словами Леоніда Кириченка, цьогоріч складна ситуація із усіма овочами.

«Ні на буряк, ні на моркву, капусту і цибулю ціни немає. Все на рівні собівартості, навіть на рівні збитку», — додав аграрій.

Пов’язане падіння цін, на думку фермера також і з економічною кризою через коронавірус, і з падінням попиту.

«Наразі формуємо замовлення моркви на Харків за ціною 3,5 грн/кг, хоча ще минулого тижня ціни були на рівні 4,2 грн/кг. Це дуже низька ціна, оскільки собівартість виробництва у нас 3,2 грн/кг», — розповів фермер.

Минулого року у цю пору ціна овоча коливалася в межах 3-4,5 грн/кг. За останні 5 років морква коштувала дешевше лише у 2016 р. — 1,8-2,2 грн/кг.

За словами Леоніда Кириченка, наразі продають коренеплід фактично за собівартістю, до того ж оплачують логістичні витрати.

«Чому так? Мабуть, через те, що у нас некерована економіка. І ще деякі сільгоспвиробники хочуть одразу і все, вони висівають по 100-150 га моркви, тим самим збиваючи ціну на овоч», — додав фермер.

У господарстві вирощують 18 га моркви. Попри невдалий сезон вирощувати її будуть і надалі. Як розповів Леонід Кириченко, моркву продають у великі торговельні мережі України та на переробні підприємства.

Читати за темою: Ціни борщового набору впали до найнижчих показників за останні 3 роки

Виконано за допомогою Disqus