В Україні зменшилися витрати на виробництво сільгосппродукції

4 листопада 2020 62 0
В Україні зменшилися витрати на виробництво сільгосппродукції
Kurkul.com

Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні в січні-вересні 2020 р. скоротилися на 4,1% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. Про це повідомила Державна служба статистики.

Зазначено, що витрати на виробництво продукції рослинного походження за звітний період скоротилися на 6,2%, а тваринного — на 1,3%.

Згідно з повідомленням, витрати на матеріально-технічні ресурси промислового походження, використовувані в сільськогосподарському виробництві, за 9 місяців цього року зменшилися на 10,3%.

Зокрема, розподіл коштів для аграріїв у 2020 р. відбувся наступним чином: 

  • У листопаді 2019 р. міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив про те, що українці зможуть брати гривневі кредити під купівлю землі за ставкою 3-5% після прийняття закону про ринок землі.
  • 30 січня 2020 р. заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький заявив, що державна програма зі здешевлення кредитів для аграріїв у 2020 р. бюджетом в 1,2 млрд грн буде працювати за трьома напрямками, одним з яких буде компенсація відсотків за кредитами на покупку сільгоспземель.
  • У лютому 2020 р. Кабінет міністрів прийняв рішення про створення Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, який мав спростити отримання кредитів для малих фермерів, які не мають кредитної історії.
  • У червні Міністерство затвердило новий розподіл коштів у розмірі 104,5 млн грн сільгоспвиробникам, які придбали техніку та обладнання вітчизняного виробництва в грудні 2019 р. та січні–травні 2020 р.
  • 3 серпня Мінекономіки затвердило розподіл коштів у розмірі 124,9 млн грн для компенсації суб'єктам господарювання АПК за фактично сплачені відсотки за користування кредитами за січень–червень 2020 р.
  • 6 серпня 2020 р. Мінекономіки затвердило перерахування 47 млн грн компенсації аграрним виробникам за покупку вітчизняної сільськогосподарської техніки та обладнання.
  • Станом на 2 листопада 2020 р. українським аграріям видали майже мільярд гривень дотацій на закупівлю сільгосптехніки.
Виконано за допомогою Disqus