Відсоток за кредитом на купівлю землі не має бути вищим за орендну плату — думка

5 листопада 2020 87 0
Відсоток за кредитом на купівлю землі не має бути вищим за орендну плату — думка
Kurkul.com

Для повноцінного доступу фермерів до фінансів при відкритті ринку землі в першу чергу необхідно створити Фонд часткового гарантування сільськогосподарських кредитів, компенсацію відсоткової ставки банку на купівлю землі, а також провести роз'яснювальну роботу та навчання для приведення до ладу документів і бухгалтерію.

Таку думку висловив Іван Слободяник, голова Агро-Продовольчої Ради, на своїй сторінці у Facebook.com.

«Суперечливе відчуття. З одного боку Конституційний Суд виглядає дискредитованим по антикорупційним темам. А з іншого — оприлюднене рішення КС передбачає саме ті обмеження для іноземців, за які виступали фермери. Тобто фактично КС планує своїм рішенням додатково регламентувати заборону іноземцям набувати у власність українську землю», — написав він.

Проте, на його думку, навіть за таких обставин ринок землі для малих фермерів наразі неактуальний через брак коштів та відсутності доступу до банківського кредитування.

«За останні роки банки не працювали з малими фермерами та не кредитували їх. Адже прямо в умовах кредитування вже було прописано, що агропідприємство до 1 тис. га позик не отримає (при тому, що найбільша в Україні кількість зареєстрованих фермерських господарств до 500 га). Як наслідок, баланси на цих фермерських підприємствах дуже погані», — додав експерт.

Він зазначає, що складність адміністрування податків, зокрема ПДВ, заганяє середніх і малих фермерів в тінь. І держава за останні роки ніяк не стимулювала фермерів вийти з тіні, не створивши умов для інституційної спроможності аграріїв до банківського кредитування.

«Відсоткова ставка за кредитом на купівлю землі має бути не вищою за орендну плату, яку фермер сплачує за землю. Наразі, коли в середньому ціна землі коливається в межах $1-1,5 тис./га, гривнева ставка має бути 5%, в доларах до 2% на 10 років. В іншому випадку ринок землі для фермерів не «злітає», — підсумував Іван Слободяник.

Читати за темою: В Україні підтримуватимуть малих фермерів в рамках запуску ринку землі

Виконано за допомогою Disqus