Розрахунок з фермерами по форвардах відбуватиметься за актуальними ринковими цінами — ДПЗКУ

10 листопада 2020 100 0
Розрахунок з фермерами по форвардах відбуватиметься за актуальними ринковими цінами — ДПЗКУ
Kurkul.com

Розрахунок з фермером по форварду ДПЗКУ має відбуватися за ринковими цінами на момент оплати. В цьому випадку аграрій не ризикує втратити гроші. Таку позицію висловив Василь Коваленко, виконуючий обов'язки голови правління підприємства, у матеріалі «Форвардні війни — трейдери проти сільгоспвиробників під наглядом МЕРТу» на AgroPolit.com.

«ДПЗКУ займається укладанням договорів поставки зерна майбутнього врожаю, що відрізняються від класичних форвардних контрактів — кінцевий розрахунок з товаровиробником здійснюється за фактом поставки законтрактованого товару за ринковою ціною, що діє на момент поставки товару, а не за фіксованою ціною на момент укладання як в класичному форвардному контракті. Наразі в ДПЗКУ товаровиробники майже повністю здійснили поставки всього законтрактованого товару у вигляді зерна пшениці та зерна ячменю. Також тривають поставки кукурудзи 3 класу», — пояснив він.

За словами експерта, в рамках програми закупівлі зерна майбутнього врожаю 2020 р. було законтрактовано 109 460 т зернових, з яких вже здійснено поставку зерна пшениці 2-4 класів в кількості 65 855 тонн, зерна ячменю 3 класу в кількості 9143,5 т та кукурудзи 3 класу в кількості 10 865, 5 т.

«Наразі триває поставка  кукурудзи 3 класу, а саме до 1 грудня 2020 р. мають бути поставлені залишкові партії кукурудзи до досягнення всього законтрактованого обсягу товару в рамках проведеної програми 2020 р.», —  підкреслив Василь Коваленко. 

Він підсумував, що різниця між державними та приватними трейдерами в умовах контрактів існує. Тож при теперішніх умовах у державних трейдерів є непогані шанси збільшити свою присутність на зерновому ринку України.  

Виконано за допомогою Disqus