Тваринники України звернулись до Уряду щодо врегулювання ситуації із цінами на корми

12 листопада 2020 85 0
Тваринники України звернулись до Уряду щодо врегулювання ситуації із цінами на корми
Kurkul.com

Асоціація «Союз птахівників України» та Асоціація «Cвинарі України» звернулися до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка з приводу різкого збільшення вартості кормів через ситуацію, яка складається на ринку зернових протягом останніх двох місяців, та відповідно негативного впливу на собівартість виробництва продукції тваринництва.

Вони зазначають, що зерновиробництво є одним із найважливіших стратегічних секторів аграрної галузі. Будь-які тенденції та тренди ринку зерна мають безпосередній вплив на стан розвитку всього аграрного сектору України, а також відбиваються на ціновій ситуації щодо багатьох харчових продуктів, зокрема продукції тваринництва.

«Несприятливі погодні умови цього року спричинили суттєве скорочення врожаю зернових та олійних культур. Через значне скорочення внутрішньої пропозиції та високого попиту на зернові на світовому ринку, протягом останніх двох місяців спостерігається нестримне здороження зерна, в тому числі фуражного, яке використовується у виготовленні комбікормів», — зазначається у зверненні асоціацій.

Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції птахівництва та свинарства у середньому займають 65-70%, призводить до відповідного росту витрат на виробництво продукції згаданих галузей.

«Порівнюючи жовтневі цінові тренди закупівлі основних зернових культур у порівнянні з жовтнем минулого року, відзначаємо ріст закупівельних цін на фуражну кукурудзу на понад 65%, фуражну пшеницю — на 57%, соняшниковий шрот — на 39%, соєвий шрот — на 42%. Відповідно вартість готового комбікорму нині зросла у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 40-45%», — йдеться у повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus