Аналітики розповіли, як змінились світові ціни на зерно після звіту USDA

13 листопада 2020 161 0
Аналітики розповіли, як змінились світові ціни на зерно після звіту USDA
Kurkul.com

Звіт експертів USDA в листопаді знову зміг здивувати ринки. Якщо баланси по пшениці виявились досить консервативними, то по кукурудзі та сої було суттєво знижено прогноз світового виробництва і кінцевих залишків у 2020/21 маркетинговому році. Повідомляють аналітики Zernotorg.ua.

Зокрема, було суттєво скорочено прогноз валових зборів кукурудзи для України до 28,5 млн т (-8 млн т до жовтневого прогнозу) і США до 368,5 млн тонн (-5,5 млн тонн), знижено прогноз виробництва сої в Сполучених Штатах на 2,7 млн т і Аргентині на 2,5 млн т. Гравці очікували пониження цих показників, але не так суттєво, тому ринки відреагували ціновим ралі.

Проте ріст тривав не довго і вчора на американській торговій сесії ведмеді майже повністю відіграли втрачені позиції по пшениці та кукурудзі. В середу фонди були нетто продавцями по кукурудзі (20 тис. контрактів на продаж) і пшениці (8,5 тис. контрактів на продаж), проте соєві боби зберегли свої позиції — нетто купівлі склали 11,5 тис. контрактів.

«Тобто можна говорити, що волатильність більшою мірою була спекулятивною», — пояснили аналітики.

Наразі фундаментально фактори підтримки для сегмента commodities сильніші за фактори тиску. Ринки знаходяться на позитиві стосовно ситуації з виборами президента в Штатах, а також на фоні гарної макростатистики США — ВВП демонструє V-подібне відновлення (+33,1% в ІІІ кв.), а дані по ринку праці виявились кращими за попередні очікування. Також більшість країн уникає жорсткого локдауну, попри поширення нової хвилі епідемії COVID-19, що забезпечить подальше відновлення світової економіки, а відповідно і зростання попиту на сировинні товари.

Фактори тиску:

  • бажання керівництва Китаю переглянути «Велику торгову угоду» з новою адміністрацією президента США, що може спровокувати чергове загострення в торгівельних відносинах між країнами;
  • покращення погодних умов, що сприяє вегетації озимих культур в Північній півкулі та посіву ярих в Південній півкулі.
  • Попри волатильність на біржових майданчиках, фізичний ринок зернових в Україні залишався стабільним. Ціни на основні культури вже враховують фактор недобору урожаю, а високий експортний попит не дає ринку «звалюватись» у глибокі корекції.
Виконано за допомогою Disqus