Лабораторні дослідження визначать неякісні добрива — UKRAVIT

16 листопада 2020 108 0
Лабораторні дослідження визначать неякісні добрива — UKRAVIT
UKRAVIT

Для того, щоб впевнитися, чи отримають посіви необхідні елементи живлення і не постраждають від шкідливих домішок, допоможе лише лабораторне дослідження. Адже за статистикою, частка неякісних серед них, досить висока — близько 20%. Про це повідомляють експерти «UKRAVIT».

«Основні показники, що відповідають за якість та оригінальність добрив, — це вміст діючої речовини, волога, густина, лужність, рН тощо. Навіть, якщо один із них не відповідає нормі, ваші посіви ризикують недоотримати заплановане живлення. Відповідно, наприкінці сезону не буде бажаних якісних та кількісних показників врожайності. Навіть якщо ви роками співпрацюєте з перевіреним постачальником, лабораторна перевірка зайвою не буде», — пояснила Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин»

Сьогодні в «Інституті здоров’я рослин» досліджують мінеральні, органо-мінеральні, органічні добрива та добрива з мікроелементами на цілий спектр показників. Також визначається якість вапнякових меліорантів, адже вміст у них СаСО3 та реакційна здатність напряму визначає норму їх застосування. Крім того, обов’язковим показником для досліджень є вміст в меліорантах важких металів, адже вони містять у своєму складі багато різних мікроелементів, які при надмірній кількості шкодять рослинам та забруднюють ґрунт.

За словами кан. с-г н. Сергія Сальнікова, провідного фахівця «Інституту здоров’я рослин»,  наразі дедалі більше аграріїв стикаються з підвищенням кислотності ґрунтів. Тому одним із способів виправлення цієї проблеми є застосування меліорантів.

«Основні показники, які потрібно враховувати при виборі меліорантів, — це кількість Са та його форма, реакційна здатність та розчинність у ґрунті, чистота помелу складових та однорідність, вміст додаткових складових (мікроелементів, важких металів, органічних складових та ін.). При врахуванні цих параметрів можна чітко керувати показником кислотності ґрунту, що призведе до збільшення врожайності та підвищення коефіцієнту використання добрив», — зазначив він.

Дослідження в «Інституті здоров’я рослин» проводяться на сучасному обладнанні від кращих світових виробників із застосуванням якісних і кількісних аналітичних, фізико-хімічних методів та атомно-емісійного спектрального аналізу. Крім того, за результатами замовникові надають протокол досліджень, в якому зазначається вміст діючої речовини в добриві, та чи відповідає він вмісту, заявленому в сертифікаті.

«Таким чином, аграрій може бути певним, що придбав якісні добрива, і з упевненістю дивитися у новий сезон. Якщо дослідження зроблено в комплексі «ґрунт — добриво», також надаються рекомендації по нормах застосування добрив і меліорантів, що значно заощадить кошти», — підсумували фахівці.

Виконано за допомогою Disqus