Пожнивна соя принесе до 75 тисяч грн доходу з 1 га

18 листопада 2020 8742 0
Пожнивна соя принесе до 75 тисяч грн доходу з 1 га
latifundist.com

Насіннєве господарство «СіНа» вводить у зернобобову сівозміну пожнивну сою для збільшення інтенсивності виробництва. Про це йдеться у матеріалі «Що таке соя і з чим її їдять? — історія насіннєвого господарства СіНа» на Latifundist.com.

Високоврожайними сортами надранньої сої з вегетаційним періодом 85-90 днів на підприємстві зацікавилися ще у 2005 р. Відтоді частка пожнивної сої в сівозміні постійно зростає.

У госопдарстві «СіНа» вирощують ультраранні сорти сої — Дені та Манхеттен. До того ж є великий вибір середньоранніх (Адамос, Златослава, Александрит, Ромашка, Золушка, Кентуккі), також пізніх сортів, урожай яких збирається вкінці вересня (Аратта і Святогор).

За словами Анатолія Назарчука, директора агрофірми, при врожайності в 3 т/га підприємство  однозначно перебуває в плюсі. Для окупності вирощування пожнивної сої може вистачити 2 т/га і навіть менше.

«Цьогоріч на підприємстві отримали в середньому близько 8 т/га пшениці на зрошенні, середня ціна якої становила 5-6 тис. грн/т. Разом отримуємо 40-45 тис. грн/га. Крім того, при використанні надранніх сортів сої можна отримати додатково ще 3 т/га. При середній ціні в 10 тис. грн — отримуємо ще 30 тис. грн. Тобто загальний дохід з 1 га становить 70-75 тис. грн», — йдеться у матеріалі.

Також додатковим бонусом вирощування пожнивної сої є зниження витрат на полив, обробку і ЗЗР. Якщо при вирощуванні сої основного посіву загальна кількість поливів доходить до 14, то пожнивної сої зазвичай вистачає 5-6. 

«Виробництво сої у нас щороку трохи збільшується. Причому збільшення відбувається в основному шляхом пожнивної сої: площі, відведені під неї, зростають, а площі під соєю основного посіву зменшуються», —  розповів Сергій Назарчук, співзасновник і співвласник агрофірми« СіНа».

Читати за темою: Купувати готове насіння вигідніше ніж вирощувати власне — думка

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою