Купувати готове насіння вигідніше ніж вирощувати власне — думка

10 листопада 2020 302 0
Купувати готове насіння вигідніше ніж вирощувати власне — думка
Kurkul.com

Фермерське господарство «Здобуток» обробляє 800 га землі, де вирощує озиму пшеницю, жито, ріпак, ярий ячмінь, овес, кукурудзу, сою, соняшник та рідкісну сьогодні гречку. Господарство має власне обладнання для підготовки насіннєвого матеріалу, та, за словами його голови Ніни Грищук, розрахунки показують, що купувати готове насіння вигідніше завдяки поверненню ПДВ. Про це йдеться у матеріалі «Цифрові рішення, ціни та зберігання: що з урожаєм зерна на Хмельниччині» на Kurkul.com.

Крім того, за словами фермерки, врожайність купованого виходить на 1,5 т/га вищою.

Погодні умови цього сезону для ФГ«Здобуток» були несприятливими ще з осені, яка була дуже сухою. Цю ж тенденцію продовжила суха та дуже холодна весна. Дощів у господарстві дочекалися лише в травні.

Додав адреналіну весняний град, що пройшовся по посівах. Найбільше від нього постраждала соя. Закріпили «результат» потужні зливи. Довелося докласти чималих зусиль та витрат, щоб нівелювати наслідки негоди. Тож, зважаючи на такі умови, господарству вдалося отримати досить непогані результати.

«Озима пшениця в нас дала по 5,4 т/га, ячмінь — 5 т/га. Додають оптимізму цьогоріч ціни на зерно, завдяки чому й отримаємо цілком прийнятні показники по рентабельності», — розповідає Ніна Грищук.

На заміну стареньким комбайнам «Дон» у господарстві нещодавно придбали 2 нових New Holland, які, як твердить Ніна Грищук, дозволяють отримати на виході досить чисте зерно, яке не потребує додаткової обробки. Тож його відразу везуть власними КамАЗами на елеватор.

Жінка додає, що хоча ціна на зерно й гарна, у порівнянні з попереднім роком, господарство все ж скористається послугами елеватора та зачекає на ще кращі умови.

«Зараз є такі елеватори, що до початку весняної сівби пропонують безкоштовне зберігання, тож, хоча в нас є власні склади, обираємо саме такі пропозиції», — каже Ніна Грищук.

Для моніторингу елеваторів для зберігання тут теж активно користуються мобільним додатком Farmi. Здебільшого зерно везуть на Старокостянтинівський елеватор. Найкращу ціну для зберігання сої цьогоріч знайшли на елеваторі Буд Інвесту — завезли туди вже понад 120 т цієї культури. 

Окрім пропозицій на елеваторах, через мобільний додаток Farmi у ФГ «Здобуток» визначають оптимальний час для проведення тих чи інших технологічних операцій у полі та дізнаються останні новини агроринку.

Читайте також: Експерт порадив, як покращити урожайність кукурудзи в несприятливих умовах

Виконано за допомогою Disqus