Штучний сніг збільшує урожайність культур — досвід

22 листопада 2020 442 0
Штучний сніг збільшує урожайність культур — досвід
traktorist.ua

В умовах кліматичних змін, глобальних процесів потепління штучний сніг збільшує урожайність рослин до 70%. Найбільш популярним представником такого обладнання є снігогенератор — снігова гармата або сніжна пушка.

Про це йдеться у матеріалі «Штучний сніг у сільському господарстві. Як снігогенератор підвищує врожайність» на Тraktorist.ua.

Мобільність та універсальність використання снігогенераторів сприяє їх застосуванню насамперед на територіях, де проблема нестачі ґрунтової вологи найбільш актуальна, на відносно невеликих площах посівів, а також для сервісів вирощування насіннєвого матеріалу. Маючи в арсеналі надійне обладнання — експериментувати варто. Особливо, якщо йдеться про вирощування високомаржинальних культур.

Сніговий покрив потужністю навіть в 1 см може забезпечити до 35 т води/га та при таненні навесні та сприяє підвищенню врожайності.

«За допомогою снігової гармати, фермер може створити власний «банк снігу» і в сприятливу погоду — вдало коригувати наявність снігового покриву на полі; впливати на нерівномірне формування снігового горизонту і тим самим отримувати більш прогнозовані результати врожайності», — зазначається у матеріалі.

На жаль, на території України прикладів використання снігогенераторів немає. 

Проте є досвід засніження чайних плантацій: виробник сніжних пушок Екосистема співпрацює спільно з науково-дослідною організацією вже протягом 5 років на тестових полях в Республіці Адигея. За словами директора департаменту штучного клімату компанії Андрія Рагозіна, за цей період отримали наступні результати:

  • врожайність збільшилася на 68% і склала 4,31 т/га, тоді як контрольному варіанті (без поливу) — 2,56 т/га;
  • збільшився габітус рослин чаю: приріст у порівнянні з контролем в середньому за сезон по ширині склав 140%, по висоті — 118%.
Виконано за допомогою Disqus