Хліб в Україні коштуватиме понад 100 грн в разі запуску ринку землі — фермер

20 листопада 2020 3329 0
Хліб в Україні коштуватиме понад 100 грн в разі запуску ринку землі — фермер
Kurkul.com

Сьогодні в Україні активно зростають ціни на продукти та з’являються імпортні овочі. Проте після запуску ринку землі ситуація може ускладнитись і хліб в Україні коштуватиме 130-150 грн. Про це сказав голова асоціації фермерів Волині Руслан Хомич, інформує volynnews.com.

З його слів, сьогодні державна політика не просто не підтримує малі та середні фермерські господарства, які саме забезпечували українські прилавки овочами, а навпаки — усіма методами знищує галузь.

«Фермерські господарства перебувають під дуже великим тиском, прокуратура відбирає землю, а податкова надсилає перевірки і виписує штрафи. Огірки, картоплю вирощують якраз маленькі фермерські господарства, їх вбивають через прокуратуру, через суди відбирають землі, надані першим фермерам для постійного користування. Йде величезний спротив держави, щоб взагалі сімейне фермерське господарство розвивалося. Політика держави щодо збереження і розширення фермерських господарств повністю відсутня. Натомість вона скерована на їх знищення», — розповів він.

Голова Асоціації фермерів Волині зазначив, що сьогодні фермери також ризикують своїм життям і здоров’ям, адже багато хто відмовляється від посівів овочів через те, що на ці роботи треба наймати людей. В умовах розповсюдження пандемії це теж доволі ризиковано.

«Я особисто скоротив у чотири рази посіви овочів і взагалі будемо відмовлятися, бо треба, щоб овочі збирали люди. Днями поховали директора Гнідавського цукрового... Це ризик в умовах пандемії. Ми під таким ризиком ходимо, а штрафи познаходили за минулий рік за дикі речі: з подвійним, потрійним оподаткуванням. У нас в районі 500 осіб мають заплатити штрафи за непідтверджені доходи», — розповідає він.

На думку аграрія, теперішнє зростання цін на продукти та поява на ринку імпортних овочів — це лише початок.

«Купуватимемо хліб за ціною 8 євро. Якщо ринок землі запустять, я якось рахував, буханка коштуватиме 130-150 гривень, і вона буде не наша», — резюмує фермер.

Виконано за допомогою Disqus