На Рівненщині стартував проект з вирощування органічної малини

25 листопада 2020 114 0
На Рівненщині стартував проект з вирощування органічної малини
golos.com.ua

У Бугринській сільській раді, що в Гощанському районі на Рівненщині, стартував проект вирощування органічної малини. Почали з ділянки 1,8 га. У перспективі посадкову площу планують збільшити до шести гектарів. Повідомляє golos.com.ua.

Зазначається, що фахівці сільської ради розробили можливий алгоритм використання власних ресурсів під час реалізації проекту. Він передбачав передачу земельної ділянки відповідного обсягу місцевому комунальному підприємству «Бугринський добробут», придбання необхідної техніки, супутніх матеріалів, саджанців.

Відповідно оформлену проектну пропозицію Бугринська сільська рада подала в Рівненську ОДА. Проект отримав позитивні відгуки, а отож і фінансування у співвідношення 90 до 10%. Загалом на реалізацію проекту з вирощування органічної малини Рівненська ОДА виділила 150 тис. грн, а Бугринська сільська рада — 15 тис. грн.

За кошти, передбачені на реалізацію проекту, було придбано бензинову косу, систему поливу, ємності для води, фрезу до трактора і, звісно, саджанці ремонтантної малини сорту «Полана».

«Нещодавно спільними зусиллями працівників КП «Бугринський добробут» під керівництвом директора Олега Святецького, сільської ради, КУ «Центр надання соціальних послуг», пожежної команди, працівників культури й медицини було висаджено 10 тисяч саджанців малини сорту «Полана», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Польщі вирощують ремонтантні сорти малини в тунелях

Поки що під вирощування малини відведено 1,8 гектара. У подальшому планується розширення меж ділянки до шести гектарів. І в цьому також є певний резон. Адже, як каже Сергій Пилипчук, чим більша площа, тим меншими будуть затрати на вирощування малини, а отже, більший прибуток.

Нарощувати в перспективі обсяги виробництва у сільській раді також планують за рахунок об'єднання зусиль із фермерами з сусідніх районів. Тобто обговорюють можливість створення кооперативного підряду. Тоді за рахунок обсягу можна й на ціну вищу розраховувати.

Крім того, до проекту долучились й інші громади області. На умовах угоди співпраці вони проходитимуть навчання на базі Бугринської сільської ради, перейматимуть досвід. З цією метою заплановано проведення семінару із залученням експертів, агрономів тощо.

Виконано за допомогою Disqus