В Україні неможливе промислове вирощування овочів без зрошення — думка

27 листопада 2020 35 0
В Україні неможливе промислове вирощування овочів без зрошення — думка

Агропромислова корпорація «Дніпро» щороку на українському ринку продає 15-17 тис. т овочів, які вирощуються виключно на зрошенні. Про це розповів співзасновник групи компаній «Дніпро» Олексій Душейко в матеріалі «Вирощування овочів на зрошенні. Досвід Дніпро. Черкаська область» на Latifundist.com.

«Вирощування овочів без зрошення — авантюра. Ні про яке промислове виробництво й мови не може йти. По-перше, ґрунтові води знаходяться дуже низько. По-друге, посуха в останні роки набирає обертів», — розповідає Олексій Душейко.

За його словами, магістральні труби були прокладені на поля ще у 80-х роках минулого століття. Але в 90-х роках системою зрошення в регіоні не користувалися і знаходилися ті, хто ці труби вирізали на металобрухт.

Спочатку на підприємстві користувалися дощувальними самохідними машинами «Волжанка», а згодом придбали дві дощувальні машини фірми Valley, які можуть обслуговувати 100-120 га полів. Також використовують машини барабанного типу з гарматами (таких в компанії 10 штук).

«Воду нам подає насосна станція, розташована на березі Кременчуцького водосховища. З постачальником води, а це державне підприємство, у нас партнерські відносини. Проблем з поставками немає. Що стосується оплати, то вона залежить від кількості використаної води. На місяць виходить близько 1 млн грн», — зазначив Олексій Душейко.

За його словами, керівництво компанії думає над тим, щоб розширити зрошувальну систему, навіть не дивлячись на те, що це задоволення не з дешевих. З урахуванням тих кліматичних викликів, які сьогодні спостерігаються не лише в Черкаській області, а й по всій Україні, цілком ймовірно, що колись доведеться повністю перейти на зрошення.

«Але це тривалий процес навіть при хорошому фінансуванні», — зазначив аграрій.

Своєю чергою територіальний представник компанії Valmont з продажу зрошувального обладнання Сергій Мельниченко вказав, що системи для кожного господарства підбираються індивідуально.

Тривалий час компанія АСА «АСТРА» співпрацює з компанією «ОТП Лізинг». В рамках цієї співпраці клієнти отримують пільгове фінансування, зокрема, зниження процентної ставки в гривні — від 7%, в євро — від 0,4% і в доларі — 0,8% річних на термін від 1 року і до 5 років залежно від терміну фінансування та розміру авансу.

Виконано за допомогою Disqus