Майже третина українських земель перетворюється на пустелю

28 листопада 2020 424 0
Майже третина українських земель перетворюється на пустелю
Kurkul.com

З початку 90-х років в Україні площа зрошувальних сільгоспземель скоротилася на 70%, а потенціал зрошуваних систем півдня наразі використовується лише на третину. Про це розповів народний депутат, член аграрного комітету, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу Олег Тарасов у блозі на Latifundist.com.

За його словами, з 1991 року площа сухої та дуже сухої зони збільшилася на 7%. Нині вона охоплює майже третину території України, у тому числі 11,6 млн га орних земель.

«Водночас, площа з надмірним та достатнім атмосферним зволоженням зменшилася на 10%, займаючи лише 7,6 млн га ріллі. Таким чином, постійного зрошення потребують майже 19 млн га орних земель, а водорегулювання — 4,8 млн га», — розповів Олег Тарасов. 

Читати за темою: Взимку в Україні збережеться посуха — кліматологи

Як він зауважив, в Україні застаріла система поливу, яку отримали у спадок від радянського минулого.

«Вона не цілком відповідає технічним та операційним потребам сучасності, багато ділянок водопроводу близькі до виходу з ладу або пошкоджені, деякі давно порізані і здані на метал. За оцінками експертів, потреба в інвестиціях на розвиток гідротехнічних меліоративних систем складає близько $ 1,5-2 млрд, що в перспективі через деякий час може забезпечити виробництво агропродукції на зрошуваних землях на суму більш ніж $5 млрд», – заявив Олег Тарасов.

Виконано за допомогою Disqus