Українське виноградарство на межі знищення — ННЦ

1 грудня 2020 56 0
Українське виноградарство на межі знищення — ННЦ
pixabay.com

Імпортуючи винопродукцію з-за кордону, в Україні знищується галузь виноградарства та виноробства. Про це повідомила Ольга Ходаківська, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН, інформує пресслужба ННЦ.

За її словами, внутрішньому ринку винопродукції загрожує експансія іноземних виробників, адже частка продажу через роздрібну мережу виробленого в Україні вина скоротилась торік до 52%, проти 62% у 2017 р. та 85% у 2005 р.; коньячних виробів — до 65% проти 80% у 2017 р.; ігристих та шампанських вин — до 60% у порівнянні з 75% у 2017 р.

Фахівець вважає, що причинами цього слугувало зменшення обсягів збору й переробки винограду на виноматеріали, обмежена купівельна спроможність, експансія товарів іноземного виробництва на ринку України. Як наслідок, внутрішній ринок заповнюється імпортною виноробною продукцією.

Читати також: Україна посіла 12 місце в Європі за площею виноградників

«Закуповуючи значну кількість вин, коньячних спиртів і інших виноматеріалів за кордоном, ми сприяємо розвитку зарубіжного виноградарства і виноробства, руйнуючи при цьому свою економіку», — зауважила Ольга Ходаківська.

Вона зауважує, що для того, щоб розв’язати цю проблему та не втратити чинний вітчизняний потенціал доцільно наразі переглянути вектор державної політики щодо розвитку виноградарства та виноробства в Україні. 

«Щоб врятувати виноробну галузь України варто докласти усіх можливих зусиль, аби наявний вітчизняний потенціал був реалізований повною мірою», — підсумувала Ольга Ходаківська.

Читати за темою: Виноградарі Херсонщини зібрали значно нижчий врожай, ніж торік

Виконано за допомогою Disqus