В Україні потрібно запровадити держрегулювання на кукурудзу, щоб запобігти її дефіциту — думка

4 грудня 2020 252 0
В Україні потрібно запровадити держрегулювання на кукурудзу, щоб запобігти її дефіциту — думка
Kurkul.com

«Союз птахівників України», «Cвинарі України» та «Союз кормовиробників України» направили лист прем’єр-міністру Денису Шмигалю та секретарю РНБО з проханням вдатися до ряду заходів (державне регулювання) для уникнення дефіциту кукурудзи на внутрішньому ринку та для стримання цін на комбікорми й загалом продукцію тваринництва. Про це йдеться у матеріалі на AgroPolit.com.

Згідно з листом, протягом останніх двох місяців спостерігається невпинне здорожчання зерна, в тому числі фуражного, яке використовується у виготовленні комбікормів. Відповідно вартість готового комбікорму нині зросла, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 40-45%.

«Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції. З жовтня 2020 року виробництво м’яса птиці, свинини та харчових яєць є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить — 12%,  яєць -17%, а свинини -3%. Наслідком цього вже стало позапланове скорочення поголів’я птиці протягом жовтня-листопада на 10% і прогнозується подальше зниження поголів’я птиці та свиней на початку нового року. Для птахівництва таке зниження утримання птиці відбувається вперше за останні сім років, коли були об’єктивні причини для його скорочення», — йдеться у зверненні Асоціацій.

Читайте також: Народні депутати підтримали законопроєкт щодо стабілізації ринку кормів

Такий розвиток подій, на їх думку, призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками.

«Відновити втрачені позиції у тваринництві, Україна зможе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови сприятливих економічних умов, а на відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу», —  підсумовується у листі.

Виконано за допомогою Disqus