В Україні шириться нова небезпечна хвороба соняшника

5 грудня 2020 4021 0
В Україні шириться нова небезпечна хвороба соняшника
Kurkul.com

Вирощування соняшника на Півдні України під загрозою через появу нової небезпечної хвороби — вугільної гнилі. Про це повідомив Олександр Акулов, вчений-міколог, кандидат біологічних наук, на онлайн-лекції «Пандемії у світі рослин та їх вплив на людей», пише SuperAgronom.com.

«Дуже цікава хвороба, адже її прояв зараження відбувається в нижній прикореневій частині, а перші симптоми (в’янення) — спостерігаються у верхній (в районі кошика)», — підкреслив фахівець.

Він відзначив, що Україна займає перше місце за обсягами вирощування соняшнику, але через розвиток вугільної гнилі, в посушливих степових регіонах, може бути поставлене під велике питання. З кожним роком аграрії зазнають майже катастрофічні втрати врожаю соняшника, що ставить під загрозу саму можливість вирощування культури в цих регіонах.

За словами Олександра Акулова, це нова, але дуже небезпечна хвороба.

«Збудник вугільної гнилі — це тропічна та субтропічна хвороба, але вона поширилася в Україну завдяки 2 особливостям. По-перше, вона прийшла сюди зі своїм господарем соняшником, а по-друге, ми спостерігаємо глобальні зміни клімату. Клімат в Україні стає все більш посушливим та континентальним, саме ці кліматичні зміни і сприяють тому, що вугільна гниль з’являється і стає дедалі поширенішою», — наголосив спеціаліст.

Читати за темою: Регулятори росту істотно збільшують урожайність соняшника — дослідження

Виконано за допомогою Disqus