Кількість опадів у листопаді не досягла місячної багаторічної кліматичної норми — Метео Фарм

8 грудня 2020 105 0
Кількість опадів у листопаді не досягла  місячної багаторічної кліматичної норми — Метео Фарм

Цьогорічний листопад за температурними показниками виявився  прохолоднішим за аналогічний період 2019 р. Температурний режим листопада був досить контрастним, адже перша декада виявилась найтеплішою, друга — прохолодною та морозною, а температури протягом третьої декади перевищили показники другої декади, але не досягли значення третьої декади. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Температурні показники листопада 2020 р. перевищили середньодобові температури повітря від багаторічних норм на всій території України на +1…+3 °C. Середньомісячна температура повітря в північних та східних областях перебувала у межах +3…+4 °C, у центральних та західних областях +4…+5 °C. На Півдні найтепліше, середньомісячна температура тут досягла відмітки +5…+6 °C. Максимально температура підіймалась до +18…+19 °C на Півдні, в Закарпатській, Донецькій, Луганській та Дніпровській областях.

Максимальні температури зафіксовано в першій декаді 4 та 8 листопада. Мінімальні температури припали на другу декаду з 19 по 22 листопада. Мінімально температура опускалась до -14 °C в Луганській області, до -8 °C морозу в Донецькій та Харківській областях. Отже, на Сході панували найлютіші морози з поміж усіх областей.

Упродовж листопада випала незначна кількість опадів. Переважна більшість опадів випала протягом першої декади. На всій території країни кількість опадів не досягла  місячної багаторічної кліматичної норми. Найбільше опадів випало в Сумській області. Також дощило та сніжило  на Сході, в Київській, Запорізькій, Полтавській та Черкаській областях. Оминули опади Тернопільську, Рівненську та Хмельницьку області.

Якщо порівнювати цьогорічну кількість опадів за листопад з аналогічним періодом 2019 р., то упродовж листопада 2020 р. сума опадів на Півночі, Сході, в Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Вінницькій, Кіровоградській, Полтавській та Черкаській областях перевищили торішні показники. На решті території кількість опадів несуттєво поступилася показникам 2019 р.

Середньомісячна температура ґрунту в північних та східних областях коливалась від +4 до +5 °C, на Заході та центральних областях +5…+6 °C. В південних областях середньомісячна температура ґрунту склала +6…+7 °C.

Середньомісячні температури ґрунту за листопад 2020 р. на декілька градусів поступилися температурам за аналогічний період 2019 р. Мінімальна температура ґрунту знаходилась в межах -6 °C в Луганській області. В Донецькій та Харківській області мінімально температура опускалась до -4 °C, на решті території мінімальні температури коливались від -3 до 0 °C.

 

Виконано за допомогою Disqus