Аграрії підписали звернення до Президента України

28 грудня 2015 45 0
Аграрії просять Президента ветувати закон про податкові зміни
Nikorupciji.orgАграрії просять Президента ветувати закон про податкові зміни

Низка аграрних асоціацій просять Президента Петра Порошенка ветувати закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України й деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходженнях в 2016 році» (реєстраційний номер 3688). Про це сказано в їх відкритому звертанні до Президента, повідомляють «Українські новини».

«Цей закон з врахуванням внесених у нього поправок суперечить національним інтересам України: зберігає й посилює нерівність платників податків, веде до розквіту корупції, знищення середнього й малого бізнесу, насамперед, фермерства; скорочення робочих місць», — сказано у зверненні.

Зазначається, що при підготовці цих змін уряд обіцяв відшкодовувати ПДВ у повному обсязі всім сільгоспвиробникам при експорті зернових і технічних культур.

Але насправді Кабінет Міністрів, на думку аграріїв, запропонував розділити публічний реєстр заявок на відшкодування ПДВ на дві частини, щоб, з слів авторів звернення, забезпечити своєчасне відшкодування великим експортерам, а підприємцям, які не увійшли до кількості вибраних, відшкодовувати ПДВ за залишковим принципом.

«Насправді уряд навіть не планував відшкодовувати ПДВ у повному обсязі всім аграріям, як і іншим рядовим підприємцям. У бюджеті просто не передбачено достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття видатків була, навпаки, додатково скорочена на 6,6 млрд грн», — підкреслюється в зверненні.

Також зазначається, що це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їх об'єднання — кооперативи, можливості вчасно й у повному обсязі одержувати відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур; сприяє розвитку корупції при формуванні реєстрів.

У зв'язку із цим, а також з огляду на той факт, що ця норма закону грубо порушує статтю 13 Конституції про захист прав всіх суб'єктів господарювання, аграрії просять Президента ветувати закон про внесення змін до податкового кодексу.

Виконано за допомогою Disqus