Експорт замороженої малини з України стрімко зростатиме — прогноз

11 грудня 2020 216 0
Експорт замороженої малини з України стрімко зростатиме — прогноз

Протягом наступних 5 років експорт малини з України стрімко зростатиме. Перш за все це стосується заморожених ягід. Водночас перевагу у постачанні малини на зовнішні ринки матимуть великі виробники та кооперативи, які зможуть забезпечити достатні обсяги, сертифікацію та прослідковуваність своєї продукції. Такий прогноз озвучив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, інформує Fruit-Ukraine.org.

Говорячи про привабливість експортного напрямку української малини, Тарас Баштанник навів порівняльну характеристику цін на ягоду в цьому сезоні. Так, свіжу малину з поля на гуртових ринках українські ягідники реалізовували в середньому за ціною 55 грн/кг, ягода для переробки коштувала в діапазоні 47-52 грн/кг, а ось малина для реалізації  на зовнішніх ринках у вересні-жовтні мала ціну 63-65 грн/кг.

Тарас Баштанник також зауважив, що на цьому тлі суттєвого зростання споживання ягоди на внутрішньому ринку протягом наступних 5 років не відбудеться, а за умов відсутності форс-мажорних обставин, ринкові ціни на малину вже не будуть занадто волатильними.

«Сьогодні українські ягідники не мають яскраво виражених сортів, вирощуючи переважно  ремонтантну ягоду. Втім, серед розповсюджених сортів у Польщі — «Полка» та «Полана», а в Сербії, яка є одним з лідерів світового ринку малини — «Віламет» та «Туламін», — повідомив Тарас Баштанник.

Президент УПОА також зазначив, що на світовому ягідному ринку також зростає інтерес до малини. Підтвердженням цього, за словами Тараса Баштанника, є зростання світових площ під цією ягодою з 92,6 тис. га у 2013 р. до 124,9 тис. га за результатами 2018 р.

Під час свого виступу він назвав і пріоритетні експортні ринки для української малини серед яких країни ЄС, Близького Сходу та Азії.

Читайте також: Використання оздоровлених саджанців підвищує продуктивності насаджень на 20% 

Виконано за допомогою Disqus