В Україні зросли показники вологості ґрунту

24 грудня 2020 100 0
В Україні зросли показники вологості ґрунту
Kurkul.com

У другій декаді грудня північні, східні та межуючи зі сходом області постраждали від ожеледиці. Коливання температур сприяло випадінню опадів різного характеру. Друга декада виявилась значно теплішою від першої декади грудня. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Середньодобова температура повітря упродовж другої декади 2020 р. поступилася даним за аналогічний період 2019 р. Значення середньодобової температури 2019 р. перевищили цьогорічні дані на Сході на +4…+5 °C, на решті території на +2…+3 °C.

Середньодобова температура повітря протягом другої декади грудня на Сході знаходилась в межах -2…0 °C, на Півночі -1…+1 °C. В центральних областях 0…+2 °C, на Заході та Півдні +2…+3 °C. В Одеській та Закарпатській області середньодобова температура досягла позначки +4 °C.

Максимально температура підіймалась до +14 °C в Одеській та Херсонській областях. В Закарпатській та Миколаївській областях максимальна температура досягла позначки +12 °C, в Чернівецькій, Запорізькій та Вінницькій областях +10 °C. Максимальні температури на Заході зафіксовано 11-го числа, на решті території 13-14 грудня.

Мінімальна температура опускалась на Сході та в Сумській області до -8…-6 °C. На Заході, в Миколаївській та Одеській областях цей показник не опускався нижче -2 °C. Мінімально температура опускалась в північних, східних та центральних областях 11-12 грудня, на Заході та Півдні 15-16 грудня.

Протягом другої декади переважна кількість опадів випала в першій половині декади з 11 по 15 грудня, з 16 по 20 число без істотних опадів. Протягом другої декади грудня випала більша кількість опадів ніж за період першої декади. Найбільша кількість опадів випала в Чернігівській, Одеській, Кіровоградській та Черкаській областях. Атмосферний фронт оминув Донецьку, Волинську, Запорізьку, Херсонську та Дніпровську області, тут кількість опадів досягла найменшого результату.

Якщо порівнювати цьогорічну кількість опадів з 2019 р. за аналогічний період, то 2020 р. на більшості території мав незначні переваги. Винятком стали Донецька, Луганська, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Херсонська та Дніпровська області, тут кількість опадів мала перевагу над 2020 р.        

Середньодобова температура ґрунту на Сході коливалась від 0 до +1 °C, в північних областях 0…+2 °C. В центральних областях середньодобова температура ґрунту склала +1…+2 °C, на Заході +2…+3 °C. В південних областях +2…+5 °C. Мінімальні температури ґрунту -6 °C  зафіксовано у Луганській області, також значних мінусів -5…-4 °C досягнуто в Сумській, Донецькій та Харківській областях. На решті території цей показник знаходився в межах -2…0 °C.

Показники вологості ґрунту другої декади у порівнянні з показниками першої декади грудня зросла на декілька позицій. Найвищі показники рівня зволоження ґрунту 27%-28% зафіксовано в Київській, Сумській та Чернігівській областях. Найнижчий показник вологості ґрунту 16%-19% зафіксовано в Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Дніпровській областях.

Також занизький рівень вологості ґрунту 21%-22% в Івано-Франківській, Чернівецькій, Одеській та Кіровоградській області. В Луганській, Харківській, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях та на Заході, за винятком Івано-Франківської та Чернівецької областей вологість ґрунту досягла 24%-26%. Цьогорічні показники у порівнянні з попереднім роком на більшості території зросли. У 2019 р. вологість ґрунту перевищила цьогорічні показники на 1%-2% лише в Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Херсонській та Дніпровській областях.

Вологість повітря зросла у порівнянні з першою декадою та досягла значних позначок. На Півдні 80%-85%, в центральних та західних областях цей показник склав 83%-89%. На Сході 85%-87%, в північних областях найвища вологість повітря 89%-91%. Показник вологості повітря за другу декаду грудня 2020 р. майже на всій території країни перевищив показники 2019 р. за аналогічний період, винятком стали Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська та Дніпровська області, тут 2019 р. мав перевагу над 2020 р.

Протягом другої декади грудня була аномально хмарна погода. Період виявився найбільш похмурим у 2020 р. Сонце з’являлося на нетривкий час лише в Закарпатській області. Атмосферний тиск знаходився в межах 765-769 мм рт. ст.

Виконано за допомогою Disqus