Фахівці розповіли, як ідентифікувати хвороби сої

29 грудня 2020 92 0
Фахівці розповіли, як ідентифікувати хвороби сої
Kurkul.com

Щоб визначити реальний стан здоров'я насіння сої у частині зараженості хворобами, які передаються через насіння, найкраще зробити дослідження в лабораторних умовах та мати вірогідні показники. Про це йдеться у матеріалі «Вірусні, грибкові та бактеріальні хвороби насіння сої. Як аналізувати насіння сої?» на SuperAgronom.com.

Завдяки лабораторним дослідженням, можна оцінити та мати інформацію про наявність на поверхні чи всередині або у міжнасіннєвому просторі життєздатних патогенів, які спричинили або здатні за сприятливих умов спричинити ураження насіння, проростків і рослин, які вегетують, хворобами з характерними симптомами.

«Щоб встановити наявність або відсутність грибкових і бактеріальних хвороб, їх збудників, і ступінь зараженості, насіння сої поміщають у відповідні лабораторні умови — біологічний метод під час пророщування насіння у вологій камері, на піску», — зазначено у матеріалі.

Так, бактеріальні хвороби виявляють за розм’якшеністю і ослизненістю тканин насіння. Грибні хвороби — на пророслому і непророслому насінні як плями різної форми та забарвленості, наліт грибниці, пікніки, деформація або відмирання частини проростків. Контроль точності та коректності результатів з розпізнавання патогенів виконують мікроскопуванням.

У кожній пробі, підраховується загальна кількість зараженого насіння певними хворобами насіння, у тому числі бактеріальними за наявності на насінні та проростках одночасно двох і більше хвороб, зараженість кожної насінин обліковується за ознакою хвороби, що переважає.

Читати за темою: В Україні збільшилась кількість недоброякісно протруєного насіння

 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою