В Україні збільшилась кількість недоброякісно протруєного насіння

28 грудня 2020 59 0
В Україні збільшилась кількість недоброякісно протруєного насіння
UKRAVIT

Фахівці «Інституту здоров’я рослин» радять обов’язково перевіряти придбане насіння в лабораторних умовах, адже останнім часом дедалі більше продукції не відповідає заявленим показникам якості. Зокрема збільшилась кількість недоброякісно протруєного насіння. Повідомляють фахівці «UKRAVIT».

«З якими ризиками може зіткнутися аграрій, взявши на віру напис на етикетці? По-перше, недобросовісні виробники можуть зменшувати кількість діючої речовини при обробці насіння, по-друге — застосовувати дешевші та менш ефективні діючі речовини; нарешті, можна натрапити на посівний матеріал, просто покритий кольоровим барвником. В будь-якому випадку, результат один: посіви не отримають достатнього захисту від хвороб і шкідників, що негативно відіб’ється на майбутній врожайності», — йдеться у повідомленні.  

Також в Інституті зазначають, що важливо звернути увагу на заздалегідь протруєний посівний матеріал, зокрема, той, який не був використаний з минулого сезону, оскільки з часом деякі діючі речовини мають здатність втрачати ефективність, і посіви вже не отримають того захисту, на який аграрій розраховує. Крім того, тогорічне насіння потрібно перевіряти й на відсоток схожості, адже деякі діючі речовини можуть його знижувати. 

«Сьогодні в «Інституті здоров’я рослин» визначають діючу речовину протруйника, яким обробили насіння, а також її кількість на поверхні насінини. Дослідження проводять методом рідинної хроматографії із застосуванням передового світового обладнання. До результатів дослідження обов’язково надається протокол із поясненням. За результатами аграрій розуміє, як йому діяти далі — висівати придбане насіння, протруїти його заново чи приготуватися до раннього внесення інсектицидів і фунгіцидів», — підсумовують фахівці.

Виконано за допомогою Disqus