Світові ціни на продовольство продовжують зростати сьомий місяць поспіль

8 січня 2021 623 0
Світові ціни на продовольство продовжують зростати сьомий місяць поспіль
Kurkul.com

Світові ціни на продовольство продовжують зростати сьомий місяць поспіль, при чому найбільше зросли ціни на молочні продукти та рослинні олії. Повідомляє Продовольча та сільськогосподарська організація ООН.

У грудні Індекс продовольчих цін ФАО становив 107,5 пункту, що на 2,2% перевищує показник листопада. Протягом усього 2020 р. базовий індекс, який відстежує щомісячні зміни міжнародних цін на популярні продовольчі товари, становив у середньому 97,9 пункту, що є трирічним максимумом і більшим на 3,1% показником у порівнянні з 2019 р., хоча все ще більш ніж на 25% нижчим історичного піку 2011 р.

Індекс цін ФАО на зернові з листопада зріс на 1,1%, а за весь 2020 р. у середньому на 6,6% перевищив рівень 2019 р. Експортні ціни на пшеницю, кукурудзу, сорго та рис у грудні зросли, частково підвищившись через стурбованість умовами вирощування та перспективами врожаю у Північній та Південній Америці, а також у Російській Федерації. Протягом року експортні ціни на рис у 2020 р. були на 8,6% вищими, ніж у 2019 р., а ціни на кукурудзу та пшеницю були на 7,6% та 5,6% вищими відповідно.

Читайте також: В США різко зросли ціни на сільгосппродукцію

Індекс цін ФАО на рослинні олії у грудні становив 4,7%, досягнувши найвищого рівня з вересня 2012 р. Окрім постійного обмеження поставок пальмової олії у основних країнах-виробниках, на міжнародну торгівлю вплинуло різке підвищення експортних мит в Індонезії. Міжнародні ціни на соєву олію частково зросли через тривалі страйки в Аргентині, які вплинули як на дроблення, так і на портову логістику. Цей субіндекс в середньому становив на 19,1% більше у 2020 р., ніж у попередньому році.

Індекс цін ФАО на молочні продукти збільшився на 3,2% у грудні, що було сьомим щомісячним зростанням поспіль, причому ціни на всі категорії були вищими через сильний світовий попит на імпорт, викликаний занепокоєнням щодо більш сухих та теплих умов виробництва молока в Океанії, а також високим внутрішнім попитом у Західній Європі. Проте протягом 2020 р. Індекс цін ФАО на молочні продукти в середньому становив на 1% менше, ніж у 2019 р.

Індекс цін ФАО на м’ясо зріс у грудні на 1,7%, тоді як його середній показник за весь рік був на 4,5% нижчим за показник у 2019 р. Котирування м’яса птиці в останній місяць року зросли, зокрема через зростання імпортного попиту, особливо зі середнього Сходу, високі внутрішні продажі в ключових країнах-виробниках та несприятливий вплив спалахів пташиного грипу в Європі. Ціни на свиняче м'ясо впали незначно, під впливом припинення експорту з Німеччини на азіатські ринки в результаті спалахів африканської чуми свиней.

Індекс цін ФАО на цукор у грудні знизився на 0,6% після помітного зростання протягом попереднього місяця. У цілому за 2020 р. субіндекс був на 1,1% вищим, ніж у 2019 р., що відображає великий сплеск імпорту з боку Китаю та збільшений попит на рафінований цукор в індонезійській харчовій та напойній промисловості, навіть незважаючи на те, що тиск вгору стримувався покращеними перспективами виробництва в Бразилії та Індії.

Виконано за допомогою Disqus