Оприлюднено погодну аналітику за другу декаду січня

25 січня 2021 159 0
Оприлюднено погодну аналітику за другу декаду січня

Справжня зима прийшла до жителів України в другій декаді січня. З 13 по 15 січня на території всієї України спостерігались значні снігопади. Починаючи з 15 січня до кордонів України  впритул наблизилось арктичне повітря, що принесло значне похолодання. На свято Водохреща за традицією лютували морози. Повідомляє сервіс агропогоди Метео Фарм.

Опади на території України розподілились нерівномірно. Найбільший сніговий покрив утворився в Донецькій, Луганській, Волинській, Закарпатській та Запорізькій областях. Найменша кількість опадів випала на Півночі, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Вінницькій, Полтавській та Черкаській областях.

Читати за темою: Аграрії подекуди фіксують вимерзання озимого ріпаку

Попри значні морози на території України спостерігався значний сніговий покрив, який завадив промерзанню ґрунтів. Коренева система озимих знаходиться в досить гарному стані. Середня кількість опадів не досягла значень першої декади. Зміна відбулась лише у вигляді опадів, адже в першій декаді переважали опади у вигляді дощу, а в другій у зв’язку зі зниженням температури почало сніжити. Цьогорічна кількість опадів за другу декаду січня у багато разів перевищила опади за аналогічний період 2020 р. 

Цей період виявився значно прохолоднішим та морознішим від першої декади, а також від аналогічного періоду 2020 р. Декада розподілилась на два періоди. Початок декади мав досить високі температурні показники, а починаючи з 15-го січня температури почали різко знижуватися.

Середньодобова температура повітря на Півночі знаходилась в межах -6…-7 °C, в центральних та східних областях -5…-7 °C. В західних областях -3…-6 °C, на Півдні -3…-4 °C. В Сумській області середньодобова температура досягла майже -8 °C. Максимально температура підіймалась до +8…+9 °C в Запорізькій та Херсонській областях. В Донецькій, Чернівецькій та Одеській областях максимальна температура досягла позначки +6 °C, на решті території знаходилась у межах 0…+5 °C.

Максимальні температури зафіксовано 11-13 січня. Мінімальна температура опустилась майже до -21 °C в Луганській області. В Сумській, Донецькій, Харківській, Волинській, Дніпровській та Полтавській областях мінімально температура досягла відмітки -17…-18 °C. Мінімальна температура зафіксована  в кінці декади 18-20 січня.

Середньодобова температура ґрунту також значно перевищила показники аналогічного періоду 2020 р. та значення першої декади січня 2021 р. В центральних та південних областях температура ґрунту коливалась від 0 до -2 °C, на решті території досягла відмітки -2…-3 °C. Мінімальні температури ґрунту -11 °C зафіксовано у Луганській області, також значних мінусів -8…-9 °C досягнуто в Сумській, Чернігівській, Волинській, Рівненській, Дніпровській, Кіровоградській та Полтавській областях. На решті території цей показник знаходився в межах -5…-7 °C.

Значення вологості ґрунту у порівнянні з показниками першої декади зросли на декілька позицій. Також краще зволожені землі на всій території України у порівнянні з аналогічним періодом другої декади січня 2020 р. Найвищі показники рівня зволоження ґрунту 30%-32% зафіксовано на Сході, в Житомирській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Львівській, Рівненській та Закарпатській областях. Найнижчі значення вологості ґрунту 24%-25% зафіксовано в Чернівецькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях. На решті території цей показник знаходився в межах 26%-29%.

Виконано за допомогою Disqus