Названо перспективні сорти жимолості для вирощування в Україні

7 лютого 2021 2259 0
Названо перспективні сорти жимолості для вирощування в Україні
pixabay.com

Ринок жимолості в України та у світі тільки формується, але загальні перспективи, висока ціна та відмінні споживчі якості викликають інтерес до ягід цієї культури. Про найпродуктивніші сорти розповів Ярещенко Олександр, заступник директора з наукової роботи, кандидат сільськогосподарських наук інституту садівництва НААН у матеріалі «Жимолость — перспективи вирощування нішевої культури» на Kurkul.com.

«Ми постійно досліджуємо, випробовуємо і намагаємось зробити висновок, які сорти зараз вже можна рекомендувати для вирощування жимолості. Серед десертних сортів необхідно виділити сорти Спокуса та Алісія української селекції, Восторг, Югана, Синій Утьос та Уссульга російської селекції. При цьому три останні сорти рекомендовані для присадибних насаджень. Дуже перспективні сорти канадської селекції, особливо сорт Aurora, Boreal Blizzard і Boreal Beast», — розповів фахівець.

Спокуса — один з небагатьох справді десертних сортів. Він має гарну адаптацію до умов вирощування, оскільки виведений в Україні. Має високий вміст поліфенолів. Недолік — низька врожайність, у порівнянні з іншими сортами.

Восторг — найбільш урожайний сорт серед російської селекції. З куща можна отримати 500-600 г плодів. Ягоди щільні, транспортабельні, мають гарні смакові якості і достатньо високий вміст поліфенолів. За врожайністю значно поступається сортам канадської селекції. Недолік: не достатня адаптованість до кліматичних умов, особливо Південної України. Російські сорти схильні до сонячних опіків, які проявляються побурінням листя рослин. 

Aurora — найбільш збалансований сорт канадської селекції. Розмір плодів, їхня транспортабельність, смакові якості, висока продуктивність, регулярне плодоншення — всі ці ознаки характерні для сорту Aurora. Недолік: сорт має досить розтягнутий період достигання, тобто на кущі можуть бути одночасно і стиглі плоди, і зелені. Проте стиглі плоди не осипаються, тому можна дочекатися повного достигання і зібрати врожай.

Boreal Blizzard — це найбільш крупноплідний сорт. Ягоди можуть важити понад 3 г, має чудові смакові якості, високу продуктивність, регулярно плодоносить, а плоди багаті на поліфеноли. Недолік: через великий розмір ягоди мають недостатню транспортабельність і лежкість, тому не можна допускати їх перестигання на кущі, бо ягоди стають м’якими і непридатними для транспортування.

Boreal Beast — рекомендований, як запилювач для Boreal Blizzard. Має гарні смакові якості, високий вміст поліфенолів і на цьому, на жаль, переваги закінчуються. Він недостатньо продуктивний в кліматичних умовах України, але врожайність краща за сорт «Восторг».

Boreal Beauty — найбільш врожайний сорт. З куща можна отримати близько 2 кг ягід. Має високий вміст поліфенолів, але плоди кислуваті і вони не покращуються навіть при повному достиганні. Сорт дещо схильний до осипання плодів після достигання.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою