Законодавче забезпечення в АПК виконане на 10% — експерт

8 січня 2016 76 0
У законодавчому забезпечені аграрного бізнесу є відчутні успіхи
Аuto.ria.comУ законодавчому забезпечені аграрного бізнесу є відчутні успіхи

У законодавчому забезпечені аграрного бізнесу є відчутні успіхи, зазначив голова Української аграрної асоціації Володимир Макар, пише «Економічна правда».

«Хоча це, мабуть, лише відсотків десять від того, що можна було б зробити, якби у представників влади та грантоотримувачів влади було бажання робити реальні зміни. Особливо важко йдуть законопроекти, спрямовані на зміни у земельній сфері, через потужне лобі земельників у керівництві Верховної Ради», — сказав він.

За його словами, достатньо згадати законопроект №1159 про земельну децентралізацію, розгляд якого блокується уже рік. Документ не раз знімався з розгляду, хоча ідея дозволити місцевій владі розпоряджатися землями закріплена у коаліційній угоді. Тим не менш, наступ агробізнесу на чиновників у 2015 р. був потужним.

«Так, вдалося законодавчо закріпити мінімальний строк оренди земель сільгосппризначення та скасувати погодження сівозмін, розблокувати питання реєстрації договорів оренди землі, скоротити строк видачі фітосанітарного та карантинного сертифікатів до 24 годин замість п'яти діб», — сказав експерт.

Також Володимир Макар додав, що прийняті закон про дерегуляцію та низка законопроектів у першому читанні.

«Рік, що минув, був насиченим та доволі результативним. Наступний обіцяє бути не менш напруженим, а спротив державної системи до змін — ще жорсткішим», — підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus