Експерти розповіли, які продукти подорожчають у 2021 році

15 лютого 2021 709 0
Експерти розповіли, які продукти подорожчають у 2021 році
pixabay.com

Через неврожай у 2020 році в Україні подорожчали майже всі продукти харчування, інформує «Апостроф».

Член «Економічного дискусійного клубу» Олег Пендзин відзначив залежність цін практично на всі продукти харчування від ситуації з урожаєм зернових.

«Неврожай інспірував зростання цін практично на всю палітру крім овочів, тобто на те, де якоюсь мірою присутнє зерно як складова. Це — хліб, хлібобулочні і макаронні вироби, крупи, а також курятина, яйця — адже у вартості яйця 60% складають комбікорми», — сказав він в коментарі виданню.

За прогнозами експертів, навесні очікується подорожчання зернової групи, овочів і фруктів. Зростання може скласти 7-8%. Також прогнозується подорожчання м'яса на 5-10% через збільшення цін на корми.

«Якщо дивитися в більш віддалену перспективу, то ціни на м'ясо і, особливо, на м'ясну продукцію зростуть ще значніше», — зазначають експерти.

Також очікується деяке подорожчання яєць, хліба, молочної продукції, проте зростання цін буде стримуватися низьким споживчих попитом через тривалу пандемію коронавірусу та його економічних наслідків для більшості громадян.

«Подальше подорожчання яєць у 2021 році цілком ймовірно, хоча, потенціал підвищення цін на них після різкого зростання торік досить обмежений», — йдеться у повідомленні.

Як розповів Олег Пендзин, Україна є великим експортером яєць до Європи, а тому внутрішні ціни на них залежать від ситуації з експортом. Він нагадав, що на початку 2020 р. на українських птахофабриках виявили пташиний грип, в результаті чого продажі на зовнішні ринки значно впали.

«Як наслідок — ціни в Україні пішли вниз, навіть перед Великоднем (минулого року в торгових мережах яйця нерідко продавалися по 15 гривень/десяток, тобто більш ніж удвічі дешевше, ніж зараз)», — додав Олег Пендзин.

Однак експортний карантин закінчився восени минулого року, після чого, як було сказано вище, яйця прогнозовано почали дорожчати.

Нагадаємо, наразі яйця коштують 40 грн за десяток, зниження ціни очікується після Великодня.

За словами експертів, в найближчі місяці мають зрости ціни на овочі.

«До літа вони подорожчають на 30-40%, тому що на ринку їх буде менше — у нас проблеми зі сховищами», — повідомляють вони.

У зв'язку з цим активізується імпорт, зокрема, картоплі, який, за словами експерта, в цю пору року надходить до нас з Туреччини та Єгипту (пік імпорту картоплі з Білорусі традиційно припадає на вересень-жовтень, при цьому далеко не факт, що через погіршення відносин двох країн він буде на колишньому рівні).

Сильного подорожчання гречки експерти не прогнозують.

Проте знову подорожчає хліб від 8% до 10%. При цьому багато що залежатиме від врожаю 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus