Буковинські селекціонери НААН вивели 4 скороплідних сорти волоського горіха

16 лютого 2021 300 0
Буковинські селекціонери НААН вивели 4 скороплідних сорти волоського горіха
pixabay.com

Селекціонери Придністровської дослідної станції садівництва НААН вивели 4 скороплідних та високоврожайних сорти волоського горіха, які матимуть так зване латеральне плодоношення. Це дасть змогу після висадження саду швидше компенсувати витрати. Про це повідомляє Голос України.

За словами авторок селекційного успіху, латерал — це однорічний пагін, сформований плодовими бруньками, де закладається наступний урожай. Сорт «Легінь» вже запатентовано, а інші 3 нових сорти: «Красень», «Гетьман», «Скарб» проходять державне випробування.

Читати також: У НААН назвали рентабельність сільськогосподарської продукції за 2020 рік

Як пояснила Ануш Балян, експерт аграрного сектору економіки, академік НААН, доктор сільськогосподарських наук, цей селекційний успіх у недалекій перспективі зможе не лише значно розширити горіховий сад держави, підвищити конкурентоздатність наших сільгоспвиробників, створити нові робочі місця, але й суттєво підсилити наші експортні можливості.

«Вже зараз експорт горіха волоського дає високу маржу виробникам та експортерам, його попит, особливо на східних ринках, невпинно зростає. Проте запити значно перевищують пропозицію, кондиційного горіха банально не вистачає, ціна на нього на внутрішньому ринку теж стрімко підскочила. Тому, переконана, що селекційне досягнення буковинських науковців є дуже вчасним, і нові скороспілі сорти будуть затребуваними не тільки буковинськими садівниками, а й у інших областях, кліматично придатних для вирощування горіхів», — зазначила Ануш Балян.

Читати за темою: В Україні селекціонери виводять високоадаптивні сорти озимих зернових

Виконано за допомогою Disqus