Названо основні помилки інсектицидного захисту ріпаку

18 лютого 2021 235 0
Названо основні помилки інсектицидного захисту ріпаку
Kurkul.com

Інсектицидний захист є дуже важливим елементом технології вирощування озимого ріпаку, який дозволить отримати запланований врожай. Але часто саме в інсектицидному захисті можуть бути допущені певні помилки, яких варто уникати. Про це розповів Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC, у матеріалі «Захист озимого ріпаку від шкідників: проблеми, помилки, вибір інсектицидів» на SuperAgronom.com.

Найперша помилка, каже Володимир Салієнко, — це неправильний моніторинг, і, відповідно, невчасне застосування інсектицидів, коли шкідники уже або сильно нашкодили, або відклали яйця на посівах і їхні личинки уже неможливо дістати з рослин навіть системними препаратами.

Друга помилка — це застосування неефективних проти даної групи шкідників препаратів, або недотримання регламентів застосування, що не дозволяє продукту спрацювати повною мірою, наприклад, застосування за високих температур, чи використання недостатнього об’єму робочого розчину, коли препарат просто не досягає цільового об’єкту.

«Ріпак — це культура, яка вимагає посиленої уваги. Посіви на присутність шкідників та пошкоджень від них потрібно оглядати чи не щоденно. Також потрібно використовувати інструменти для моніторингу складних об’єктів (зокрема, жовті пастки для моніторингу прихованохоботників) і не лише навесні, а й восени, і не запізнюватися з обробками. Вчасне застосування якісних інсектицидів, таких як Данадим® Мікс, Вантекс®, Кораген®, забезпечать якісний захист посівів», — пояснив Володимир Салієнко.

За його словами, високий урожай можливо отримати лише при комплексному підході.

«Наприклад, хрестоцвіті бур’яни створюють конкуренцію для культури, але ще і є кормовою базою для спільних шкідників, тому гербіцидний захист не менш важливий за інсектицидний. Те ж стосується фунгіцидів, регуляторів росту та системи живлення. Також сильні, здорові, без пошкоджень рослини здатні краще протистояти стресовим факторам (хвороби, несприятливі метеорологічні явища тощо). Використання якісних препаратів від компанії FMC допоможе отримати здорові посіви, та, відповідно, високий прибуток», — рекомендує менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

Виконано за допомогою Disqus