Озимим на Півдні загрожує поширення небезпечної хвороби — гібеллінозу

26 лютого 2021 128 0
Озимим на Півдні загрожує поширення небезпечної хвороби — гібеллінозу
Kurkul.com

Одразу після відновлення весняної вегетації в посівах озимих зернових культур є небезпека поширення гібеллінозу — хвороби, збудником якої є сумчастий гриб Gibellina cerealis (Pass.) Pass. Про це розповіла кандидат с.-г. наук Тетяна Кислих, інформує AgroTimes.

«Проблема є новою для України і поки що має локальне поширення. У 2017-2020 рр. гібелліноз виявлено в Одеській області. Однак, є реальна загроза поширення хвороби в інші регіони, насамперед південні», — зазначила науковець.

За словами Тетяни Кислих, в польових умовах на ранніх етапах розвитку рослин симптоми гібеллінозу нагадують прояв ризоктоніозу або церкоспорельозу, на більш пізніх — борошнистої роси.

Найбільш небезпечним,  оскільки може призвести до випадання рослин, є ураження на ранніх етапах органогенезу, зокрема, в стадії шильця, що в умовах вегетаційного періоду 2020/2021 року є надзвичайно актуальним.

Ураження на етапі кущіння в більшості випадків стає причиною загибелі продуктивних пагонів або ж невиколошування. Інтенсивне ураження в більш пізній період призводить до ламкості стебел і пустоколосості.

Крім пшениці, гібеллінозом уражуються ячмінь, жито і тритикале.

Виконано за допомогою Disqus