Фермери розповіли про стан озимих на полях

20 лютого 2021 1663 0
Фермери розповіли про стан озимих на полях
Kurkul.com

Низькі температури змушують фермерів трохи нервувати через те, чи витримають посіви озимих сильні перепади температур. Особливо це актуально для тих регіонів, де сніговий покрив відсутній або зовсім незначний. Про це йдеться у матеріалі «Морози та рекордні снігопади: Як вони вплинуть на озимі та весняну посівну» на Kurkul.com. 

«Морози до -20°С, сніговий покрив на полях менше 1 см. Вітер з ніг валяє!», — написав у соцмережах фермер із Запоріжжя Сергій Завгородній у середині лютого.

Про схожу ситуацію в Братському районі на Миколаївщині також повідомив фермер Сергій Клобудський.

«Не знаю, як озимина витримає такі низькі температури! Це просто жах, майже до кінця лютого передають критично низькі температури. Сильний вітер здуває весь сніг в посадки і траси», — ділиться чоловік.

Більш того, на багатьох полях, які якраз, навпаки, добре вкриті снігом, через перепади температур утворилася так звана «кірка», яка обмежує доступ кисню до рослин.

При цьому думки фермерів про подальші дії розділилися. Одні кажуть, що протягом 40 діб під снігом озимі культури цілком комфортно себе почувають. Проте, якщо цей період затримається на довше, то існує ризик того, що озимі пшениця, ячмінь і ріпак просто можуть «задихнутися». Схожа ситуація, як свідчать фермери, була на початку 2000-х років. У таких випадках дехто припускає, що навесні якусь частину посівів доведеться пересівати.

Інші ж фермери кажуть, що льодову кірку на полях зараз можна ламати за допомогою кільчасто-шпорових котків чи борін. Такі агротехнологічні операції допоможуть зруйнувати льодовий покрив та забезпечити рослини необхідним киснем.

Читайте також: 

Як оцінюєте шанси озимих зважаючи на різкі погодні зміни?

Виконано за допомогою Disqus