Озимі культури знаходяться в стані зимового спокою — фахівці

8 лютого 2021 70 0
Озимі культури знаходяться в стані зимового спокою — фахівці
Kurkul.com

Протягом останнього місяця озимі культури знаходяться в стані зимового спокою. Умови для перезимівлі озимих культур були сприятливими. Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов і стану посівів сільгоспкультур НААН.

Зазначається, що внаслідок підвищення температурного режиму в південних областях спостерігалося деяке відновлення вегетації, що призвело до витрачання цукрів у вузлах кущіння, яке своєю чергою знижує морозо- і зимостійкість рослин і загрожує успішної перезимівлі посівів.

Згідно з повідомленням, кінець третьої декади січня - початок першої декади лютого характеризувалися відносно теплою, як для цього періоду, погодою зі значними опадами у вигляді дощу і мокрого снігу. Опади різної інтенсивності у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу спостерігалися майже на всій території країни.

«Опади, які пройшли, значно поліпшили стан зволоження ґрунту під озимими культурами, особливо в південних областях, де досі відзначалися низькі запаси продуктивної вологи як в орному, так і метровому шарах ґрунту», — повідомили в НААН.

Фахівці відзначили, що фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно добрий. Однак, на момент припинення осінньої вегетації на листових пластинках ячменю озимого спостерігався розвиток гельмінтоспоріозу. Поширеність мишоподібних гризунів в умовах цього року незначна і не перевищує ЕПШ.

Читати за темою: Названо області з найвищим на найнижчим рівнями зволоження ґрунту

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою