Рекордний експорт української цибулі не посприяє підвищенню цін — експерти

25 лютого 2021 35 0
Рекордний експорт української цибулі не посприяє підвищенню цін — експерти
Kurkul.com

В першій половині сезону-2021/21 експорт цибулі ріпчастої з України досяг найвищого показника як мінімум за останні 5 років, проте ціни на продукцію в країні залишаються гранично низькими ще з початку липня. Про це інформує Latifundist.com.

Зазначається, що з липня по грудень 2020 р. Україна експортувала майже 14 тис. т цибулі ріпчастої. Попередній рекордний показник поставок за цей період відзначався в 2018 р. (13 тис. т), тоді як в інші сезони складав від 3 до 9 тис. т.

«Україна в 2020/21 МР має всі шанси встановити як мінімум п'ятирічний рекорд експорту, але навіть цього може бути недостатньо, щоб позитивно вплинути на ціну всередині країни. Експорт цього сезону знову став для українських виробників цибулі ріпчастої вимушеним заходом, адже з початку липня 2020 р. ціна на українську продукцію обвалилася і тримається на найнижчому в регіоні Східної Європи рівні», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Українські селекціонери вивели сорт цибулі із врожайністю до 40 тонн/га

Так, наразі середня ціна на цибулю ріпчасту в Україні утримується на рівні в $0,10/кг, тоді як в інших країнах регіону Східної Європи ціни як мінімум на 60% вище. У країнах же ЄС гуртові ціни на цибулю навіть вище, ніж у Польщі.

«В Україні зараз основним критерієм ціноутворення на ринку цибулі ріпчастої виступає якість продукції. При цьому обсяги цибулі низької якості в сховищах досі високі, і пропонується ця продукція за вкрай низькою ціною — від $0,07/кг. Водночас за якісну цибулю покупці в Україні готові вже платити вдвічі більше — тобто до $0,14/кг, але виробники поки вважають за краще утримувати такі партії в сховищах в надії на більш істотне зростання цін в кінці сезону », — зазначають експерти.

Читати за темою: В Україні знижуються ціни на моркву та цибулю

Виконано за допомогою Disqus