Українські селекціонери вивели сорт цибулі із врожайністю до 40 тонн/га

22 лютого 2021 103 0
Українські селекціонери вивели сорт цибулі із врожайністю до 40 тонн/га
Facebook

Селекціонери Крутівської дослідної станції «Маяк» (Ніжинський район Чернігівщини) створили сорт цибулі, який не втрачає товарних якостей до нового врожаю. Повідомляє Крутівська громада у Facebook.

За словами науковців, сорт «Чайка» створений із місцевих зразків, тому пристосований до наших широт та адаптивних факторів і, на відміну від голландських сортів, стійкий до шкідників і хвороб.

Як розповіла наукова співробітниця станції Любов Фесенко, новий сорт має видовжену яйцеподібну форму, середня вага однієї цибулини — близько 200-250 грамів. Врожайність «Чайки», якщо порівняти з іншими сортами, вища, і становить 35-40 тонн з гектара. Вирощують її на полях без поливу, оскільки на них не організоване зрошування.

«Ми прагнемо, щоб у теперішній посушливий період, коли не вистачає вологи, наші сорти відповідали вимогам сьогодення, були адаптовані до умов вирощування і задовольняли фермерів та інших сільгоспвиробників», — сказала селекціонерка.

За її словами, зберігається «Чайка» 7-8 місяців, не втрачаючи якості і товарного вигляду. Серед плюсів сорту також його невибагливість, стійкість до шкідників і хвороб.

«У співвідношенні ціни та якості наші сорти нічим не поступаються нідерландським. А через недостатнє фінансування ми використовуємо мінімум хімікатів, тож можна говорити, що в нас майже органічне землеробство», — зазначила Любов Фесенко.

Читайте також: В Україні створили новий сорт огірків, що плодоноситиме 65 днів

Виконано за допомогою Disqus