Аграріям розповіли, як підвищити рівень накопичення вологи в умовах посухи

25 лютого 2021 189 0
Аграріям розповіли, як підвищити рівень накопичення вологи в умовах посухи
Kurkul.com

Попри те, що основне джерело надходження вологи — опади, збільшення коефіцієнта використання опадів можливе через управління властивостями ґрунту, які впливають на швидкість фільтрації води, а саме: структура ґрунту, величина і стійкість агрегатів та розмір проміжків між ними. 

Про це йдеться у матеріалі «Обробіток ґрунту. Основні завдання для вирішення в умовах змін клімату» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що потрібно створити умови для того, щоб волога від дощу попадала в проміжки між агрегатами і без перешкод фільтрувалась в нижні шари. Чим довше ці проміжки відкриті, тим довше фільтрується волога. При цьому швидкість фільтрації повинна бути достатньою для того, щоб волога не стікала.

Необхідно врахувати, що максимальна швидкість фільтрації на початку дощу, а потім вона падає по причині заповнення проміжків вологою. Інтенсивність падіння залежить від пористості ґрунту та стійкості агрегатів до впливу енергії краплі дощу.

«Вплив енергії краплі дощу полягає в тому, що ця енергія розбиває агрегати ґрунту на поверхні та зменшує кількість і величину проміжків. Вплив цієї енергії значний і призводить до пошкодження ґрунтових агрегатів. Швидкість фільтрації різко падає. Утворюється ґрунтова кірка», — йдеться у повідомленні.

Читати також: Подекуди в Україні посіви озимих вкрила підвішена льодова кірка

Рослинні залишки беруть на себе енергію дощових крапель, і ґрунтові агрегати залишаються непошкодженими, та фільтрація води проходить без зменшення швидкості. Механічний склад ґрунту сильно впливає на час максимальної фільтрації вологи. Ґрунти із грубою структурою мають більшу швидкість фільтрації, ніж ґрунти із дрібною структурою.

«Загальна фільтрація залежить від швидкості проникнення вологи в ґрунт та того, наскільки довго вода знаходиться в контакті з ґрунтом і фільтрується вниз до моменту стікання з поля. Збільшення цього часу є ключовим в збільшенні накопичення вологи. Рослинні залишки на поверхні збільшують час знаходження води на поверхні до моменту стікання», — зазначено у матеріалі.

 Читати за темою: На Херсонщині недобір вологи — аграрії

Також взимку накопичення снігу можна покращити шляхом зниження швидкості вітру біля землі. Знижують швидкість вітру лісосмуги, спеціальні бар’єри та шар решток на поверхні. Утримання талої води можливе через підтримання та збільшення рівня фільтрації замерзлого ґрунту. Це залежить від величини замерзлих агрегатів та їх насичення вологою перед замерзанням. Великий розмір цих агрегатів та низька їхня вологість при замерзанні збільшує рівень фільтрації талої води в ґрунт.

«Збільшити накопичення вологи — це вирішення частини задачі. Інше завдання — максимально її втримати», — підсумовує видання.

Виконано за допомогою Disqus