Нормально перезимувати зможуть лише 50% сходів

12 січня 2016 109 0
Україна збере не менше 15 млн т озимої пшениці
Еcology.unian.uaУкраїна збере не менше 15 млн т озимої пшениці

За прогнозами експертів, нормально перезимувати можуть лише близько 50% сходів, повідомляють «Вести».

Причина — суха осінь і перепади температури взимку.

«Ми засіяли все, що збиралися. Але сіяли у суху землю, і пшениця зійшла тільки у листопаді, а їй потрібно 40 днів, щоб набрати силу для зимівлі. Зараз паростки у нестійкій до морозів фазі. У нас морози були і до 20 градусів за три дні. Картина дуже поганенька, урожай навряд чи буде більше половини того, що раніше. Ще й не ясно, якою буде зима далі», — каже фермер із Запорізької області Олександр Шевченко.

За словами кандидата сільгоспнаук Олександра Бовсуновського, через суху осінь довелося зрушити терміни засіву.

«Нормально зійшли 50% площ, інші 50% зійшли пізно — наприкінці листопада-грудні. Це означає, що рослини дуже чутливі до перепадів температури. Уже була смуга холоду нижче -19°С, частина посівів могла загинути, очікуються ще дві, з різкими перепадами від плюса, коли тане сніг, у сильний мінус. Можемо втратити до 1,5 млн га», — повідомляє Олександр Бовсуновський.

Утім, за його словами, зростання цін на хліб і тим більше його дефіциту бути не повинно.

«Навіть якщо у нас залишиться 5 млн га пшениці з 8 млн га, ми зберемо не менше 15 млн т. На хліб Україні потрібні 7 млн, так що він дорожчати не повинен. Але важливо зараз не розтрачувати ті запаси, які у нас йдуть на експорт — вони можуть стати у нагоді на внутрішньому ринку», — зазначає Олександр Бовсуновський.

Виконано за допомогою Disqus