Названо фактори тиску на ціну українських зернових

2 березня 2021 1376 0
Названо фактори тиску на ціну українських зернових
Kurkul.com

Ціни на зернові на біржових майданчиках і на фізичному ринку України знаходяться в корекції протягом останніх 1,5 тижні. Про це розповів аналітик компанії Zernotorg.ua Олександр Тищенко у матеріалі «Експорт зернових з України: запаси кукурудзи, пшениці, соняшника – фактор Китаю» на AgroPolit.com.

За його словами, факторами тиску є:

  • покращення погодних умов в Латинській Америці де пройшли рясні дощі після тривалого періоду посухи;
  • слабке відновлення виробництва етанолу в США і нижчі ніж очікувалось темпи експорту кукурудзи з цієї країни;
  • досить нейтральний звіт USDA, що не виправдав бичачих настроїв учасників ринку.

«Ціни й далі будуть під тиском, оскільки в Латинській Америці відбувається активне збирання кукурудзи та сої, а погіршення погодних умов в США з можливим вимерзанням озимих культур ринки вже відіграли», — пояснив Олександр Тищенко.

Читати за темою: Експорт зерна з Херсонщини можуть заборонити

За словами партнера в «Барва Інвест» Богдана Костецького, наразі ідеї покупців та продавців зернових досить сильно розбіглися.

«FOB має одиничних покупців на теплохідні партії. На лютий і березень місяць поточного року пропозиції на FOB є, але вони стримані, ціни на кукурудзу знаходяться на відмітці $267–$268 FOB. Мова йде про кукурудзу, адже сьогодні це найактуальніша товарна група», — пояснив Богдан Костецький.

Як він зазначив, за останній місяць на внутрішньому ринку було продано близько 4 млн т кукурудзи.

«Покупці називали ціни, після корегування на Чиказькій біржі, на початку тижня — $245, ближче до середи (17.02.2021) — $250 СРТ. Наразі можна знайти покупців по рівнях $255-256 СРТ, але продавців на СРТ ринку немає. Гравці ринку роблять ставку на подальше зміцнення ціни на кукурудзу і накопичують обсяги продукції, сподіваючись на те, що Китай продовжить агресивні закупівлі», — впевнений Богдан Костецький.

Виконано за допомогою Disqus