Більше третини кукурудзяного поясу США втратило багатий вуглецем шар ґрунту

3 березня 2021 84 0
Більше третини кукурудзяного поясу США втратило багатий вуглецем шар ґрунту

За оцінками вчених, ерозія А-горизонту знизила врожайність кукурудзи та сої майже на 6%, що призвело до щорічних економічних втрат для фермерів всього Середнього Заходу в розмірі майже $3 млрд. Про це йдеться в «Фермерському огляді світової преси за лютий» на Kurkul.com.

Згідно з дослідженнями Массачусетського університету в Амхерсті, більше третини «кукурудзяного поясу» на Середньому Заході США — 40 млн га, повністю втратили свій багатий вуглецем верхній шар грунту. Це вказує на те, що Міністерство сільського господарства США недооцінило справжні масштаби ерозії сільськогосподарських земель.

У статті, опублікованій у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, дослідники під керівництвом аспіранта UMass Amherst Евана Талера разом із професорами Ісааком Ларсеном і Цянь Юем із відділу геонаук розробили метод із використанням супутникових знімків для картування ділянок сільськогосподарських полів у Кукурудзяному поясі Середнього Заходу США, які залишилися без А-горизонтних ґрунтів.

«А-горизонт — це верхня частина ґрунту, багата органічними речовинами, які мають критичне значення для росту рослин через свої властивості утримання води й поживних речовин. Потім дослідники використовували дані про рельєф з високою роздільною здатністю для екстраполяції супутникових вимірювань і визначення істинної величини ерозії», — зазначається у матеріалі.

Читати за темою: Понад 40% с/г земель в Україні можуть втратити родючість — дослідження

Продуктивні сільськогосподарські ґрунти життєво важливі для виробництва сільгосппродукції для зростаючого населення планети й для підтримки економіки. За оцінками вчених, ерозія А-горизонту знизила врожайність кукурудзи та сої приблизно на 6%, що призвело до щорічних економічних втрат для фермерів по всьому Середньому Заходу в розмірі майже $3 млрд.

«А-горизонт в основному втрачено на вершинах пагорбів і хребтових лініях, що вказує на те, що ерозія ґрунтових покривів — рух ґрунту вниз по схилах при багаторазовій оранці — є основним чинником втрати якості ґрунтів. Дослідження підкреслюють нагальну необхідність включення ерозії ґрунтової обробки в моделі ерозії ґрунту, які використовуються в США, і стимулювання методів нульового обробітку ґрунту», — йдеться у статті.

Виконано за допомогою Disqus