Трейдери судяться із бразильськими виробниками сої через невиконання форвардів

4 березня 2021 86 0
Трейдери судяться із бразильськими виробниками сої через невиконання форвардів
Kurkul.com

Деякі бразильські виробники сої не виконують форвардні контракти, що спричинило судові позови та потенційні фінансові збитки для трейдерів. Про це йдеться в «Фермерському огляді світової преси за лютий» на Kurkul.com.

Як зазначається, проблема невиконання форвардних контрактів фермерами виявилась не унікальною для українського ринку. Деякі бразильські виробники сої також не виконують форвардні контракти, укладені місяці тому, коли ціни були нижчими, що спричинило судові позови та потенційні фінансові збитки для трейдерів.
Слід зауважити, що Бразилія є найбільшим у світі виробником та експортером олійних культур, а місцеві фермери уклали цього сезону рекордну кількість форвардів, стимульовані високим попитом та слабкою валютою.

«До липня минулого року 40% врожаю 2020-21 вже було продано. До порівняння, середній показник форвардних продажів за п'ять років дорівнював 12%. З моменту укладання договорів ціни зросли більш ніж удвічі через стійкий попит у Китаї», — зазначається у матеріалі.

Хоча неплатежі все ще є поодинокими випадками, покупці стурбовані, що усе більше фермерів можуть вчинити подібні дії, а це може призвести до фінансових втрат, якщо експортерам доведеться купувати сою на спотовому ринку, щоб покрити власні продажі за кордоном.

За словами юристів, у разі невиконання контракту, фермер буде змушений сплатити штраф у розмірі від 20% до 50% вартості непоставленого вантажу. Враховуючи зростання цін, фермери можуть заробити більше, сплативши штраф і продавши те саме зерно на спотовому ринку.

Читати за темою: Оновлено форму повідомлення про укладання форвардного контракту

За словами Андре Нассара, глави Abiove, групи, що представляє великих трейдерів, деякі компанії просили дозволу у суду вилучити сою, яку вони придбали на фермах. Попри те, що на сьогодні було «менш як 20» таких епізодів, Нассар сказав, що це багато для цієї ранньої стадії збору врожаю.

Фернандо Біллоті, партнер юридичної фірми Santos Neto, за останні два тижні розпочав 12 судових процесів проти фермерів, які відмовились доставляти заздалегідь продану сою.

«У нас є клієнти, які вважають підозрілими 2000 форвардних контрактів із загальної кількості у 5000 підписаних», ― розповів він.

Окрім судових позовів, компанії вживали заходів щодо стримування неплатежів. Минулого тижня компанія Abiove запустила інструмент для моніторингу виконання фермерами контрактів на сою. Ідея полягає в тому, щоб реєструвати дані контрактів на конфіденційній платформі, надаючи компаніям інформацію про сукупний обсяг, проданий кожним виробником.

Виконано за допомогою Disqus