Експерт розповів, як фермерам не програти у боротьбі за паї

4 березня 2021 623 0
Експерт розповів, як фермерам не програти у боротьбі за паї
Kurkul.com

Із наближенням відкритого ринку землі боротьба за паї загострюється, адже це основний актив сільгоспвиробника. Про це розповів засновник та керівник сервісу Feodal.Online Андрій Дем'янович у матеріалі «Як перемогти у війні за паї — фронтові будні фермера» на Kurkul.com.

За словами Андрія Дем’яновича, «театр бойових дій» може розгорнутись у кількох випадках. Перший стосується оренди земельних ділянок і спостерігається тоді, коли товаровиробник намагається знайти прогалини в земельному банку свого конкурента і «захопити» ці земельні ділянки. Конкурент може йти різними шляхами, проте найчастіше він знаходить орендодавців та переконує їх у тому, що співпрацювати з ним вигідніше, ніж із попередником.

«Це доволі складна ситуація. Нерідко прогалини в земельному банку трапляються через «ідейних» людей, які не хочуть здавати пай в оренду, і їх дуже важко у чомусь переконати. Але якщо у фермера є проблеми щодо управління земельним банком, тоді прогалини в зембанку стають нормою і він стає легкою здобиччю для конкурента», — зазначив Андрій Дем'янович. 

Другий випадок — війна за землі померлих громадян. Незалежно від того, чи є вони в управлінні спадщиною, чи ні, орендарі шукають спадкоємців, домовляються про переоформлення спадщини з фінансуванням процесу і в результаті мають в оренді земельну ділянку, оформлену на спадкоємця. 

Читайте також: Після запуску ринку землі українці втратять право на отримання безкоштовної земельної ділянки

«Незалежно від того, чи є договір управління спадщиною, чи ні, він припиняє свою дію в момент спадкування. Це класичний спосіб відчуження земель, особливо у холдингів», — додав експерт.

І третій варіант — запекле протистояння конкурентів. Іноді погані відносини переносяться на бізнес-процеси й «забруднення» репутації колеги стає основною метою.

«Буває, що аграрії поливають один одного брудом, створюючи певні політичні преференції, і таким чином впливають на орендарів та змушують їх ставати на свою сторону. Часто такі процеси відбуваються в моменти перепідписання та укладання договорів оренди», — розповів Андрій Дем'янович. 

Виконано за допомогою Disqus