На Харківщині скоротилися посіви буряка майже на 30%

4 березня 2021 114 0
На Харківщині скоротилися посіви буряка майже на 30%
Kurkul.com

У 2020 р. Харківська обл. посіла 13 місце серед інших регіонів України з виробництва цукрових буряків. Про це повідомляє пресслужба Науково-практичного центру бурякоцукрового виробництва.

Зазначається, що за один рік посіви буряка скоротилися на 29,8%, а виробництво цукру впало на 39,1%. Два цукрових заводи — «Савинський цукровий завод» і «Новоіванівський цукровий завод», які входять до складу компанії «Астарта-Київ» — припинили існування. Згідно з повідомленням, такі дані за 2020-21 рр. надав Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Читати також: Виробники цукрових буряків потребують державної підтримки — думка

«У 2019 р. урожай цукрових буряків зібрали з 5,2 тис. га, в 2020 р. — з 4 тис. га. У підсумку у 2020 р. на двох цукрових заводах наварили 21,6 тис. т цукру. А ще 5 років тому всі ці показники були в 5 разів вищими. У 2014 р. зібрали урожай буряка з майже 20 тис. га, виробили близько 120 тис. т цукру. Працювало 5 заводів», — йдеться в повідомленні.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Андрій Ізмайлов зазначив, що головними причинами зменшення виробництва цукру є відсутність економічної і фінансової зацікавленості як сільгоспвиробників, так і власників цукрових заводів.

«Ціна на цукор не покриває витрати на вирощування цукросировини і виробництво. У зв'язку з цим агрохолдинг «Астарта-Київ» продав два заводи «Савинський цукровий завод» і «Новоіванівський цукровий завод», — пояснив він.

Читати за темою: Україна майже в 10 разів зменшила експорт цукру

За його інформацією, сьогодні з 6 цукрових заводів Харківщини, які ще були в строю в кінці минулого року, залишилося 4. А саме:

«Їх доля багато в чому залежить від того, чи будуть аграрії вирощувати буряк. Наразі, за прогнозами облдержадміністрації, цього року аграрії планують засіяти цукровими буряками площу не менше, ніж минулого», — йдеться в повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus