Вже найближчим часом Україна може залишитись без курятини — ЄБА

10 березня 2021 2540 0
Вже найближчим часом Україна може залишитись без курятини — ЄБА

У лютому Міністерством охорони здоров’я був опублікований наказ щодо внесення змін до максимальних рівнів залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження. Це може призвести до втрати поголів’я птиці. Таку думку висловили в Європейській Бізнес Асоціації.

Як зазначили в ЄБА, документом пропонується приведення у відповідність показники безпечності м’яса птиці до європейських норм. В першу чергу, це пов’язано зі зміною законодавства про безпечність та гігієну кормів. Проект стосується дозволу на використання лікувальних кормових добавок для профілактики кокцидіозу, хвороби, яка без профілактики призводить до загибелі 80-90% всього молодняку птиці.

Читати за темою: Ціна на свинину може зрости до 150 грн/кг — експерт

Європейська Бізнес Асоціація вже надіслала листа до Міністерства охорони здоров’я та Державної регуляторної служби з проханням підтримати запропоновані зміни та не допустити заборони використання кормових добавок для відгодівлі птиці в Україні.

Як додали в ЄБА, м’ясо птиці є одним з найбільш доступних видів м’яса та належить до соціальних продуктів. Так, в Україні за офіційними даними Держстату у 2019 р. споживали 53,6 кг м’яса на 1 особу, з яких м’ясо птиці складало 26 кг або 49%. Водночас дані кормові добавки не є шкідливими для людини (в тому числі й використовуються в Європейських країнах), проте, дуже важливі для вирощування птиці і їх використовують протягом всього циклу її життя до 2-3 днів перед забоєм.

«Водночас, ця ситуація може призвести до втрати поголів’я птиці, що, своєю чергою, може призвести до різкого та неконтрольованого підвищення цін на цю категорію продуктів», — підсумували в Європейській Бізнес Асоціації.

Виконано за допомогою Disqus