Названо причину різкого зростання ціни на соняшник

11 березня 2021 10035 0
Названо причину різкого зростання ціни на соняшник
Kurkul.com

Станом на 11 березня 2021 р. ціни на соняшник знову б’ють рекорди сезону. Наразі культура в портах України подорожчала до 22 283 грн/т. Повідомляє Kurkul.com.

Про причини різкого зростання розповів аналітик компанії Zernotorg.ua Олександр Тищенко.

«Чуда не відбулось і скорочення світового виробництва загалом і в Україні зокрема дає про себе знати. За шість місяців 2020/21 МР експорт соняшникової олії нижчий на 68,5 тис. тонн в порівнянні з минулим сезоном. При цьому імпортний попит на українську соняшникову олію, попри високі ціни, залишається стабільним. Окрім цього в поточному сезоні, через зниження виробництва, наростили імпорт соняшникового насіння Туреччина, Румунія і Болгарія. Ці фактори підтримують ціни на соняшник, олію і шрот в Чорноморському регіоні», — зазначив він.

За словами Олександра Тищенка, на глобальному ринку є кілька факторів зростання ціни соняшнику.

«По-перше, активність Китаю, який наростив імпорт олійних і продуктів їх переробки. По друге ріст нафти, що стимулює зростання цін на рослинні олії, а це своєю чергою сприяє зростанню цін на насіння олійних культур. По-третє, загальний бичачий тренд на товарних ринках і в тому числі на агро товари, що стало наслідком значних обсягів ліквідності, що потрапила на ринки в ході програм стимулювання економіки центробанками країн G20», — підсумував аналітик.

Читайте також: Україна втрачає мільярди доларів через незаконний продаж зерна

Виконано за допомогою Disqus