Фермерам розповіли про основні нюанси впровадження технології strip-till в Україні

14 березня 2021 211 0
Фермерам розповіли про основні нюанси впровадження технології strip-till в Україні
superagronom.com

Технологію strip-till, яку розробили фахівці із Північної Америки для високої врожайності кукурудзи, ріпаку та соняшнику, активно переймають українські аграрії з України. Проте нерідко стикаються з певними проблемами. Про це йдеться у матеріалі «Досвід впровадження strip-till в Україні: переваги та нюанси» на SuperAgronom.com.

Першим підводним каменем, на який варто звернути увагу при запровадженні технології, — є навігація.

«Найкращий варіант використовувати RTK-сигнал. Ми повинні розуміти, якщо насінина зміщується з посівом від зони закладки добрив орієнтовно до 3 см — це не критично і можна умовно вважати фактором отримання 100% врожаю», — зауважив Дмитро Сакунов, керівник відділу збуту компанії ТОВ «УАПК».

Якщо ж насінина зміщується від точки закладки добрив на 10 см, то втрата врожаю становитиме близько 5%. Якщо зміщується так, що попадає сівалка в край смуги, де ми знаходимось на межі обробленого-необробленого, тобто до 20 см, то мова може йти про втрату врожайності близько 15%.

Читати за темою: Фермер розповів, коли окупляться інвестиції у точне землеробство

Так, другим нюансом фахівець називає роботу з пожнивними рештками і процес збирання попередника. Бажано залишати високу стерню пшениці — 15-25 см, кукурудзи — 30 см. Чим вища стерня, тим краща снігозатримка і меншою буде швидкість вітру біля поверхні поля, завдяки чому ми будемо досягати захисту поля від ерозії. 

«Варто звертати увагу, аби подрібнення пожнивних решток було якісним та вони рівномірно розподілялися. На стан подрібнення впливає гострота ножів, стан рослинних решток і конструкція подрібнювача. Аграрій може повпливати лише на перший фактор, вчасно поміняти ножі, і це принесе 50% успіху», — зауважив керівник відділу збуту.

Читати також: AgriLab створює сучасне господарство з повним циклом ресурсозберігаючих технологій

За його словами на розподілення пожнивних решток впливають якість подрібненої маси, регулювання стану пожнивних решток і конструкція подрібнювача.

«На жаль, в Україні низька культура роботи з пожнивними рештками і мало хто на це звертає належну увагу. Також можливо здійснювати мульчування пожнивних решток, використовувати подрібнюючі вальці, пружинні борони чи здійснювати вертикальний обробіток ґрунту», — підсумував Дмитро Сакунов.

Виконано за допомогою Disqus