Аграрії обирають безресурсне кредитування

14 січня 2016 95 0
Кредитні лінії для аграріїв скоротилися
Fnmaidan.comКредитні лінії для аграріїв скоротилися

Криза у державі привела до значного подорожчання фінансових ресурсів і скорочення кредитних ліній для аграріїв, повідомляє Delo.UA.

Сільгоспвиробники стали активніше використовувати безресурсне кредитування: векселі, гарантії та гарантовані платежі.

Криза у 2014-2015 р. значно ускладнила і без того непростий доступ до фінансування для вітчизняних аграріїв. По-перше, Україна фактично перебуває у стані війни, через що частина як земельного банку підприємств, так і банківських активів загублена. По-друге, за останній рік з ринку пішли понад півсотні фінустанов, а значить, скоротилася кількість банків, здатних фінансувати агробізнес.

Девальвація гривні на початку року підвищила інфляцію. Нацбанк, щоб встигнути за зростаючими цінами, тричі підвищував облікову ставку, до середини року дійшовши до дуже високого показника у 30% (на момент публікації ставка була знижена до 22%). Відповідно росли і так не низькі ставки по депозитах, а значить, і по кредитах.

До середини року регулятор заговорив про настання більш-менш стабільної ситуації в економіці і уповільнення темпів інфляції, почав поступово послаблювати введені на ринку обмеження. Однак, незважаючи навіть на накопичений надлишок ліквідності у розмірі 40 млрд грн, банки не поспішають роздавати бізнесу фінанси і замість того, щоб направляти гроші в економіку, тримають їх у надійному і прибутковому інструменті — депозитних сертифікатах НБУ.

Виконано за допомогою Disqus